Egy büfékocsiban árulták a drogot, házhoz szállítást is vállaltak

A Berettyóújfalui Járásbíróság előkészítő ülést tartott annak a hat vádlottnak az ügyében, akikkel szemben bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség - közölte a Debreceni Törvényszék.

Az előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, továbbá beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottakkal szemben mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan.

A harmad-, az ötöd- és a hatodrendű vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését elismerték, a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A bíróság a harmadrendű vádlottat bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, az ötödrendű vádlottat megszerzéssel elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében, míg a hatodrendű vádlottat csekély mennyiségű új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a járásbíróság a harmadrendű vádlottat – az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően – 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá a férfi vagyonára közel 420.000 forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt. Az ötödrendű vádlottat a bíróság 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtotta, 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint egy korábban jogerőssé vált ítéletében kiszabott 8 hónapos börtönbüntetésének utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A hatodrendű vádlottat a bíróság 7 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyészség esetükben a bíróság döntését tudomásul vette, míg a harmad- és ötödrendű vádlott enyhítésért fellebbezett. A hatodrendű vádlott az ítéletet tudomásul vette, így az esetében jogerőre emelkedett.

Az előkészítő ülésen az első-, a másod-, és a negyedrendű vádlottak nem mondta le a tárgyaláshoz való jogukról, esetükben az ügyet tárgyalásra utalta a bíróság és esetükben megkezdődött a bizonyítási eljárás.

A vádirat lényege szerint az első- és másodrendű vádlottak rokonok, míg a negyedrendű vádlott az elsőrendű vádlott nevelt fia, míg az első- és harmadrendű vádlott korábbról ismerték egymást. Az elsőrendű vádlott 2021 májusa óta egy hajdú-bihari településen, a lakóhelyéül szolgáló ingatlan területén egy büfékocsit üzemeltetett, ahol a negyedrendű vádlott pultosként dolgozott. Az elsőrendű vádlott 2020 márciusában állapodott meg az ügy harmadrendű vádlottjával arról, hogy a férfi beszerzi az új pszichoaktív kristályos anyagot, amit ők csak „ható”-nak hívtak, amit aztán az elsőrendű vádlott haszonnal fog tovább értékesíteni. A másodrendű vádlottal is megegyezett az elsőrendű vádlott 2021 májusában arról, hogy a másodrendű vádlott szerezni fog amfetamint, amit később eladott az elsőrendű vádlottnak, aki azt pénzért szintén továbbadta. A kábítószerkereskedők a rendőrség látókörébe kerültek, majd 2021. december 19-én megtörtént a rajtaütés, amikor a másodrendű vádlott éppen a negyedrendű vádlottnak adott amfetamint, amit az elsőrendű vádlottnak hozott – a vád szerint. 

A droggal való kereskedés során az elsőrendű vádlott látta el az irányító és szervező szerepet, ő egyeztetett a másod- és harmadrendű vádlottakkal arról, hogy mikor, milyen mennyiségű és fajtájú anyagra van szüksége, mik a fogyasztók igényei és mi az, ami eladható. A fogyasztók több esetben is az elsőrendű vádlottal egyeztettek arról, hogy van e kábító hatású anyaga, milyen árban adja és hol lehet megvenni. A negyedrendű vádlott feladata volt, hogy a drogok kiadagolásában segítséget nyújtson, majd a büfékocsi 2021 májusi megnyitását követően már abból adta el a kicsomagolt „terméket” a fogyasztók részére. 

A vád szerint az első-és harmadrendű vádlott a beszerzett új pszichoaktív anyagot tartalmazó „ható”-nak nevezett port körömlakklemosóval oldották fel, majd azt dohányhoz keverték, míg a kristályos drogot a vásárlók az orrukon keresztül felszívták vagy intravénásan adagolták. Ehhez az elsőrendű vádlott még fecskendőket is árusított a büfékocsiban. Igény esetén az elsőrendű vádlott még házhozszállítást is vállalt.

Az ügy másodrendű vádlottja az ötödrendű vádlottnak is adott el amfetamint tartalmazó anyagot, amit a rendőrök a 2021. december 19-ei intézkedéssorozat keretében a férfi lakásában végzett kutatás során, a hűtőszekrényben megtaláltak és lefoglaltak.

A büntetőper 2023. május 23-án folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !