Csaknem kétszáz ukránnak akart tartózkodási engedélyt intézni egy volt hadnagy Debrecenben

Ukránoknak akart tartózkodási engedélyt szerezni a debreceni hadnagy - közölte a Debreceni Ítélőtábla.

A Debreceni Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott a 2010-es években a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, majd később a Külgazdasági- és Külügyminisztérium főkonzulátusának állományában szolgált Ukrajnában. A férfi 2019-ben került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állományába, mint vám- és pénzügyőr referens. A pénzügyőr hadnagy a korábbi munkaköreiből adódóan széleskörű kapcsolati és információs tőkére tett szert. Ezt felhasználva 2020 októberében előzetesen egyeztetett személyes találkozón vett részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Debreceni Regionális Igazgatóságának egyik osztályvezetőjével. Az egyik Csapó utcai kávézóban találkozott a hadnagy az osztályvezetővel, akit arra akart rávenni, hogy vezetői beosztásából fakadó jogköreit használja fel és esetlegesen szervezze be a beosztottjait is. A vádlott azt akarta elérni, hogy a később heti rendszerességgel megjelölt, körülbelül 200 ukrán állampolgár fiktív munkavállalási céllal benyújtott, Magyarországra történő beutazására és tartózkodásra vonatkozó kérelmeit az osztályvezető vegye magához és biztosítsa azok soron kívüli, lehetőleg pozitív elbírálását. Ezért minden ukrán állampolgár után 100 – 200 euró közötti összeget ígért az osztályvezetőnek. Azt kérte, hogy a vezető a kérelmezők, mint harmadik országbeli állampolgárok 15 napos határidőn belüli személyes ügyfélfogadási időponthoz jutását segítse elő, és hogy a kérelmek az idegenrendészeti hatósághoz érkezettnek minősüljenek. Azt is kérte, hogy az ukrán állampolgárok kérelmeinek elutasítása helyett azokat pozitívan bírálja el annak ellenére, hogy a tartózkodási jogosultság megszerzése érdekében, a tartózkodási cél vonatkozásában a kérelmezők az eljáró hatóságot megtévesztették volna. Az osztályvezető a vádlott által felajánlott jogtalan előny ígéretét nem fogadta el.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2022 novemberében Sz. J. vádlottat kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, ezen felül kiszabott 600.000 forint pénzbüntetést is. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. 

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a vádlott előzetes mentesítését mellőzte, mert nem állnak fenn annak törvényi feltételei. Előzetes mentesítésre korrupciós bűncselekményeknél általában nem kerülhet sor. Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !