Munka közben dőlt rá egy férfira a 4 tonnás betonfal Zalában

A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinek az ügyében, aki figyelmen kívül hagyta a munkavédelmi előírásokat. 

A megállapított tényállás szerint a vádlott és alkalmazottja az önkormányzattal kötött vállalkozási szerződés alapján vízelvezető javítási munkát végzett egy zalai községben, mivel az őszi esőzések alámosták a hidat. A két férfi - miután előző nap már kipucolták az árkot - eltávolították a földet kb. 10 cm szélességben a megerősíteni tervezett beton támfal előtt, majd cigarettaszünetet tartottak. A falnak háttal állva dohányoztak, amikor hirtelen a 30 cm vastag, 150 cm széles, 400 cm hosszú és kb. 4 tonna súlyú betonfal az addig neki támasztékot adó föld eltávolításának hatására eldőlt és maga alá temette az alkalmazottat.  Mivel a vádlott a támfaltól távolabb áll, így nem sérült meg. A történtek miatt a dolgozónak maradandó testi, mozgásszervi fogyatékossága, 50%-os össz-szervezeti egészségkárosodása alakult ki. A balesetet az okozta, hogy a vádlott munkavezetőként nem gondoskodott a munkavégzés megkezdése előtt a javítás alatt álló híd beton támfala biztonságos rögzítéséről. 

A férfi foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét valósította meg, ezért őt a bíróság 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és 2 évre eltiltotta attól, hogy mélyépítéssel foglalkozó gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője legyen.

A büntetővégzés jogerős. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !