Foglalkozási szabályszegések idézték elő az Isaszegnél történt motorbaleseteket

Három motoros is felborult tavaly egy letakarítatlan, sáros útszakaszon Isaszegnél. A vizsgálat feltárta, foglalkozási szabályszegések idézték elő a baleseteket. A monori rendőrök vádemelést javasolnak egy cég műszaki igazgatója és két beosztottja ellen - közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az isaszegi rendőröket riasztották 2021. február 25-én 17 óra 30 perc körül egy Pécel és Isaszeg között történt közlekedési balesethez. A helyszín síkos, erősen sárral szennyezett volt, és az is kiderült, két másik férfi is hasonlóképpen járt, elestek, egyikük súlyos - könyök törést -, másikuk könnyű sérülést szenvedett.

A monori vizsgálók feltárták, egy cég megbízásából, tehergépkocsikkal földhordási munkálatokat végeztek, emiatt vált az útszakasz sárossá és rendkívül balesetveszélyessé. Az is kirajzolódott, hogy a földet hordó tehergépkocsik valamint az arra közlekedő motorkerékpár vezetői nem szegtek KRESZ szabályt, ezért a vizsgálat a továbbiakban a takarítást vállaló cégre, szerepére, felelősségére irányult.

Az eljárásban kirendelt igazságügyi gépészmérnök, munkabiztonsági-, és emelőgép szakértő véleménye szerint a földhordási munkálatok befejezését követően az úttest letakarításáért a műszaki igazgató felelt. A 41 éves B. Mátét a szállítással kapcsolatos sárszennyezés megszüntetésére hozott hiányos intézkedés miatt felelőssége okán gyanúsították meg.

Az 58 éves F. Ignác, a takarítógép vezetője köteles lett volna a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető útszennyezéséről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és - amennyiben erre lehetősége van - a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt mérsékelni, elhárítani.

A 46 éves T. Róbert, mint a fuvarok számolója az utolsó fuvar befejezésekor nem jelezte megbízójának a helyszínről való távozását, és azt sem, hogy a takarítógépek még a helyszínen vannak. Holott a takarítógép menetlevelét feltételesen és előre 18 óráig igazolta. Cselekménye csak részben volt hatással a veszélyhelyzet kialakulására, de mivel a szennyezésről tudott, szintén köteles lett volna az illetékes szervet értesíteni. Az ok-okozati összefüggés megállapítható volt.

B. Máté írásbeli vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, közvetítői eljárás lefolytatását kezdeményezte. F. Ignác csak részben érezte magát hibásnak, úgy fogalmazott, „van itt olyan dolog, amit valóban nem úgy kellett volna tennem, ahogy csináltam”. Azt sem tagadta, hogy azért ment el a helyszínről, mert letelt a munkaideje. T. Róbert a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett.

A Monori Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a három férfi ellen a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !