A törvényszék súlyosította a vádlott büntetését, börtönbe kerül a gyalogost halálra gázoló lengyel sofőr

A Balassagyarmati Törvényszék végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a lengyel sofőrt, aki 2020 áprilisában tehergépkocsijával Nagyorosziban elütötte a sértettet, majd segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről. A sértett a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A Balassagyarmati Járásbíróság által korábban megállapított tényállás szerint a vádlott Nagyoroszi belterületén a terelősziget kikerülése során figyelmetlensége okán az általa vezetett tehergépkocsival letért a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára, és az útpadka jobb szélén, a járművel azonos irányban gyalogosan haladó sértettnek ütközött. A sértett teste a gépkocsi jobb oldalának csapódott, majd miután a vádlott balra kormányozva a tehergépkocsit visszatért az úttestre, a sértett az út menti füves rézsűre, valamint a kerítés betonalapjára zuhanva került nyugalmi helyzetbe. A baleset következtében a sértett a helyszínen elhunyt.

A vádlott észlelte, hogy elütötte a gyalogost, ennek ellenére a helyszínen nem állt meg, a jelentékenyen megrongálódott tehergépkocsival tovább haladt a gyalogos elütésének helyétől mintegy 200 méter távolságra lévő parkolóig, ahol megállt. A vádlott a tehergépkocsi rongálódásait megvizsgálta, majd a tehergépkocsival elindult, és Parassapuszta irányába elhagyta Magyarország területét.

A vádlott a munkáltatójának azt állította, hogy a gépjármű megrongálódását a fuvarozás a gépkocsira zuhanó kőtörmelék okozta.

A Balassagyarmati Járásbíróság a vádlottat 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte, egyúttal 2 év időtartamban eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Az ügyészség fellebbezése folytán eljárt Balassagyarmati Törvényszék, mint másodfokú bíróság súlyosabb büntetés kiszabását tartotta indokoltnak az elítélttel szemben, ezért őt 4 év börtön fokozatú végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, 4 évre a közügyek gyakorlásától, 6 évre pedig a közúti járművezetéstől is eltiltotta. 

A bíróság döntése jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !