Vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen vesztegetés miatt

Vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség közleményben szerdán az MTI-vel.

A vádlott már beismerő vallomást tett, az ügyészség 6 év börtönt indítványozott.

A vádirat szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2022 tavaszán elhatározta, hogy elnöki pozícióját még a ciklus lejárta előtti lemondással pénzzé teszi oly módon, hogy az elnökséget átjátssza annak a képviselőtársának, aki fizet érte. Nyáron többször keresett meg egy kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részére tisztségét. Miután a képviselő visszautasította a felajánlást, az elnök felvetette, hogy egy, a képviselővel jó kapcsolatot ápoló másik képviselőt kellene megkérdezni az ajánlatról.

Az elnök ajánlatával a másik képviselőt is megkereste azt is vállalva, hogy megegyezésük esetén helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg és támogatókkal biztosítja az elnökké választásához szükséges képviselői többséget.

A nyomozó ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető letartóztatását, amit az ügyészség két hónap után megszüntetett.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A vádlott a nyomozás során beismerő vallomást tett. A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén ítélje a vádlottat 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, valamint 2 millió forint pénzbüntetésre - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !