Kilenc év börtön testi sértésért

A Szekszárdi Törvényszék 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a negyvenes éveiben járó férfit, aki súlyosan bántalmazott egy férfit és egy nőt. 

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a sértett nő 2021. szeptember 5-én a kora esti órákban felkereste az otthonában a sértett férfit, akivel beszélgettek és közben alkoholt fogyasztottak. Eközben a szintén már leittasodott vádlott élettársával együtt felkereste a sértett férfit a házában. A vádlott a nyitott kapun és bejárati ajtón keresztül egyenesen a hálószobába ment, és korábbi konfliktusukra utalva szidalmazni kezdte az ágyán ülő sértett férfit, veréssel fenyegette őt és azt kiabálta, hogy mindegyikük torkát elvágja. Miután az felszólította őket, hogy menjenek el a házából, a vádlott feldühödött és rátámadt a sértett férfire úgy, hogy legalább négyszer – legalább háromszor nagy, egyszer pedig legalább közepes erővel – ököllel belevágott az arcába.  A vádlott ökölcsapásainak következtében a sértett arckoponyájának csontjai legalább tíz helyen eltörtek – így többek között az orrcsontja, a bal és a jobb oldali arcüregének falai, valamint a bal oldali járomíve darabosan -, a kialakult törések – az állkapocscsont-törés kivételével, amelynek tényleges gyógytartama 6-8 hét – tényleges gyógytartama egyenként és összességükben is 4-6 hét. A vádlott sorozatos ökölütései a sértettnél reálisan – a koponyán belüli vérzésekben, agyzúzódásban megnyilvánuló – életveszélyes következményeket is előidézhettek volna, amelyek elmaradása csupán a véletlennek köszönhető. 

A sértett nő azért, hogy őt a sértett férfit közelségéből elhúzza, a vádlott háta mögé lépett, aki azonban hirtelen megfordult és ököllel, nagy erővel belevágott a bal oldalába, amelynek következtében a IX. bordáján ténylegesen 4-5 hét gyógytartamú törés keletkezett. Ezután a bántalmazása következtében már a földre zuhant sértett férfi felsőtestének bal oldalába a vádlott legalább egyszer nagy erővel belerúgott úgy, hogy a bal VI. bordáján ténylegesen 6-8 hét gyógytartamú törések jöttek létre, amelyek magukban hordozták a – törött bordavégek által okozható – lég- és vérmell, mint közvetett életveszélyes állapot kialakulásának reális veszélyét, amely súlyosabb következmények elmaradása szintén a puszta véletlennek tulajdonítható.

A törvényszék a különös visszaesőnek minősülő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek és a fenti halmazati büntetés kiszabása mellett rendelkezett a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának esedékességéről is, amelyre legkorábban a szabadságvesztés 3/4-ének kitöltését követő napon kerülhet sor.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !