Halni hagyták hozzátartozójukat

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a büntetés súlyosítására tett indítványt azon vádlottak büntetőügyében, akik haldokló hozzátartozójukhoz nem hívtak orvosi segítséget.

A Tolna vármegyei városban lakó vádlottak – a sértett férje és első házasságából származó fia - a sértettel közös háztartásban éltek. A sértett évek óta orvosi kezelés alatt állt, betegségei megfelelően kezelhetőknek minősültek. Az idős asszony azonban egészségi állapotát sokkal súlyosabbnak, életét közvetlenül veszélyeztetőnek értékelte. Erre tekintettel többször hangsúlyozta férje és fia előtt öngyilkossági szándékát, amelyet kérésére hozzátartozói tiszteletben tartottak.

2021. júniusában a sértett halálos dózist vett be gyógyszereiből azzal a céllal, hogy életének véget vessen. Férje és fia – felismerve a sértetti célt – az asszony mellett maradtak, azonban annak ellenére nem hívtak hozzá orvosi segítséget, hogy tudták, mulasztásuk a sértett halálával jár. A sértett néhány órán belül elhunyt. Életét az idejében érkező szakszerű egészségügyi ellátás megmenthette volna.

A Szekszárdi Törvényszék 2023. januárjában a vádlottakat a váddal egyezően emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az apát és nevelt fiát két év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a védelem enyhítés, az ügyész súlyosítás iránt jelentett be fellebbezést. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva mindkét vádlottra hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A büntetőeljárás másodfokon a Pécsi Ítélőtábla előtt folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !