Ablakcserét kínáló csalók ellen emeltek vádat Pécsen

Tizenkét ember ellen emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség, amiért több mint tizenkétmillió forintot csaltak ki közel száz embertől nyílászáró-felújítás ígéretével szerte az országban 2019 és 2022 között.

A Baranya Vármegyei Főügyészség MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: az ügy első- és másodrendű vádlottja gazdasági társaságok ügyvezetői voltak, míg a többi tíz vádlott üzletkötői munkát végzett e cégeknek.

Utóbbiak szerte az országban keresték fel a sértetteket, akiknek nyílászáró-szigetelési és ablakfelújítási munkákat ajánlottak fel.

A jóhiszemű megrendelőkkel formanyomtatványt írattak alá, amiben feltüntették azt a 10-100 ezer forint közötti összeget, amit előre elkértek. A becsapott emberek abban a tudatban fizettek, hogy előleget adnak át. Az üzletkötők nem szóltak arról, hogy az átvett összegek - a megrendelés lemondása esetén sem visszatérítendő - felmérési díjnak számítanak. Az átvett összeg fejében az üzletkötők nem végeztek olyan tevékenységet, ami a megrendelők számára bármiféle értékkel bírt volna.

Az üzletkötők "egyszerűsített energetikai tanúsítványt" is ajánlottak, ami azonban nem volt egyenértékű a hiteles energetikai tanúsítvánnyal, semmiféle értékkel nem bírt, továbbá több esetben valótlanul hivatkoztak társasházi közös képviselőkre, miszerint a munkák elvégzése szükséges.

A vádlottak a bűncselekmények elkövetésével több mint tizenkétmillió forint kárt okoztak közel száz sértettnek. Cselekményeik elkövetésének célja a rendszeres haszonszerzés volt, ezért az ügyvezetőket és az üzletkötőket üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és csalás vétségével vádolja az ügyészség.

Az első és másodrendű vádlottak ezen túlmenően a gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségének, illetve a társasági részesedésüknek fiktív átvételével bíztak meg két férfit, ezért nekik közokirat-hamisítás miatt is felelniük kell - olvasható a vádhatóság közleményében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !