Több ezer kilogramm zsályának álcázott tanzániai drog csempészete miatt emeltek vádat

Több mint 6000 kilogramm kábítószer szállítását szervezte meg Tanzániából Magyarországon keresztül az Egyesült Királyságba egy magyar férfi segítségével egy ír állampolgár, a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene.

A vádhatóság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 76 éves ír férfi 2015. júliustól 2016 áprilisáig Tanzániából származó, khat nevű kábítószer csempészését szervezte. A szárított növénytörmeléket zsályának álcázva, légi úton hozatta Tanzániából Magyarországra; a küldemények vámkezeltetésével, illetve a későbbi továbbszállításával kapcsolatos ügyintézéssel egy magyar férfit bízott meg.

A magyar férfi intézte az áru raktározását, átcsomagolását és átcímkézését is. A vád szerint a küldeményt műszaki cikkre átcímkézve Németországon keresztül juttatta el az Egyesült Királyságba.

A magyar férfi a behozatallal, illetve továbbszállítással kapcsolatos ügyintézésre barátja cégét használta fel, a küldemények átcsomagolását a cég budapesti irodájában végezte.

A két férfi kilenc hónap alatt több mint 6000 kilogramm khatot juttatott el Tanzániából az Egyesült Királyságba. Az utolsó két - összesen csaknem 700 kilogramm tömegű - szállítmány azonban már nem jutott el a célországba, mert azt a nyomozók a Liszt Ferenc-repülőtéren lefoglalták - írták.

A Fővárosi Főügyészség az ír férfit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, és vele szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint Magyarország területéről történő határozott idejű kiutasításra tett indítványt. A vádlottat az Egyesült Királyság tavaly nyáron átadta a magyar hatóságoknak, azóta letartóztatásban van.

A magyar segítővel szemben a Fővárosi Főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt már korábban vádat emelt - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !