Számlázási láncolat létrehozása miatt hat ember ellen emeltek vádat Somogyban

Adófizetés elkerülésére szolgáló számlázási láncolat létrehozása miatt emelt vádat az ügyészség egy férfi és öt társa ellen - tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Azt írták: a budapesti férfi korábban egy jól működő, autóversenyzéssel összefüggő reklámügynöki tevékenységet végző gazdasági társaság ügyvezetője volt.

A cégnek a 2019 első félévében elért mintegy 120 millió forint árbevétele után 25 millió forint áfafizetési kötelezettsége keletkezett, amit a vádlott úgy tüntetett el, hogy 115 millió forint értékben fogadott be fiktív költségszámlákat a társaság tulajdonában álló versenyautók javításához szükséges alkatrészekről.

A beszámlázó gazdasági társaságok ügyvezetői közül egy férfi aktívan közreműködött a csalásban, négy társuk strómanként vezette a számlázási láncolatba bevont, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató cégeket. Ezt igazolta az is, hogy az egyik cég székhelye egy olyan leromlott állapotú magáningatlanban volt, ahol semmi nem utalt arra, hogy ott százmillió forintos nagyságendben lehetne versenyautó alkatrészeket beszerezni - áll a tájékoztatásban.

Az ügyészség a bíróságra benyújtott vádiratában költségvetési csalás elkövetése miatt a budapesti férfi és bűnsegédje ellen végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztést, a négy, közokirat-hamisítás bűntettével vádolt strómannal szemben közérdekű munkát indítványozott. (Fotó: Magyarország Ügyészsége)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !