Politikai vita lett Újpesten egy ötéves kislány elleni szexuális erőszak ügyéből

Az újpesti képviselőtestület fideszes, DK-s és LMP-s tagjai is posztoltak az ügyről a közösségi oldalukon, de mindannyian tagadják, hogy politikai hasznot remélnek. A Gyermekek Átmeneti Otthonában még decemberben derült ki, hogy a társai szexuálisan bántalmazhatták az ötéves kislányt, de a nyilvánosság csak január elején értesült erről, mégpedig egy politikus Facebook-bejegyzéséből.

A Facebookon a kerület volt fideszes alpolgármestere, Nagy István írt először a történtekkel kapcsolatban. Január 9-én részleteket nem árult el, de azzal vádolta Újpest vezetőit, hogy nem tettek semmit az ügy kivizsgálásáért. A polgármestert és a szociális ügyek alpolgármesterét meg is nevezte a bejegyzésben, mint felelős politikusokat.

Erre másnap, a város üzemeltetésért felelős alpolgármester, reagált egy bejegyzésben. Ő már azt is elárulta, hogy hol és mi történhetett. De Trippon Norbert egyúttal azt is kérte a közszereplőktől, hogy a kiskorú gyermek érdekeit szem előtt tartva járjanak el az ügyben.

"Én kétgyermekes apaként és városvezetőként is, és közszereplőként is helyesen jártam el akkor, amikor meghallgattam az érintetteket, amikor a rendőrségre bementem és bejelentést tettem. Amikor a tájékoztatottsági kötelességnek eleget téve tájékoztattam a közvéleményt, és egyúttal felhívtam mindenki figyelmét, hogy ebből az ügyből ne csináljon pártpolitikai kérdést." - mondta az RTL Híradónak a DK-s Trippon Norbert.

Csakhogy a fideszes Nagy István szerint mindez már akkor történt, amikor ő felhívta a figyelmet, hogy az ügyet el akarja tussolni a városvezetés. 

Nagy István vádjaira Trippon Norbert nem akart reagálni. "Ha én erre reagálnék, akkor pártpolitikai viták kereszttüzébe hoznám az ügyet. Én azt gondolom, hogy ez egyébként nem így van, de nem kívánok pártpolitikai vitát folytatni ebben az ügyben." - mondta a DK-s alpolgármester.

Közben az önkormányzat honlapjára felkerült a Polgármesteri Hivatal Belső Ellenőrzési Egysége által lefolytatott belső vizsgálatnak eredménye is. Eszerint az otthonban december 11-én derült ki, hogy az ötéves kislányt bánthatták. Az otthon szakmai vezetője csak egy nappal ezután tett feljelentést, és újabb egy nappal később értesítette a felettesét, aki azonnal belső vizsgálatot rendelt el, és tájékoztatta Perneczky Lászlót, a szociális ügyekért felelős LMP-s alpolgármestert, aki viszont csak január elején számolt be a történtekről Újpest vezetőinek. Az RTL Híradónak nyilatkozni ő sem akart, de telefonon elismerte a késlekedést. Azt mondta, hogy szerinte ezzel nem okozott kárt a bántalmazott gyereknek, mert akinek intézkedni kellett, az már tudott az ügyről, beleértve a rendőrséget is.

Az önkormányzat csak ezek után indíthatott belső vizsgálatot, ami végül megállapította a gyermekotthon szakmai vezetőjének mulasztását. A vezető jelenleg nem dolgozik, az RTL információi szerint betegszabadságon van, a rendőrség nyomoz. Az RTL úgy tudja, a kislányt már korábban is bánthatták a társai és a szexuális erőszak mellett fennáll a kiskorú veszélyeztetésének gyanúja is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !