Hat embert tartott fogva egy férfi egy sárkeresztesi ingatlanban

A Fejér Vármegyei Főügyészség emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatását, aki 2018-tól kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, illetve megtévesztéssel munkára kényszerítette a sértetteket.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított hat férfit előnyösnek tűnő ígéretekkel rábírt arra, hogy az általa bérelt sárkeresztesi ingatlanba költözzenek és munkát végezzenek. Két férfit egy helyi cégnél helyezett el, munkaszerződés alapján végeztek munkát, a munkabérüket azonban teljes egészében átadták a gyanúsítottnak a biztosított szállás és napi ellátás fejében. A sértettek egyikének 1.700.000 forintos,  míg a másik sértett 2.200.000 forintos munkabére került a gyanúsítotthoz. A férfi a sértetteknek az ingatlanban nem biztosított megfelelő lakhatási körülményeket, vezetékes vízzel, árammal és gázzal nem volt ellátott az ingatlan, az étkezést javarészt a sértettek a gyanúsított által biztosított egyszerű alapanyagokból maguk oldották meg. A használt bútorokkal berendezett egy-egy szobában a sértettek legalább ketten laktak. Az egyik sértett 4.400.000 forintos nyugdíját a gyanúsított a férfi folyószámlájáról felvette. Előfordult, hogy az egyik sértett a munkavégzést megtagadta és távozni akart az ingatlanból, azonban a gyanúsított megfenyegette és bántalmazta őt.

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől, továbbá attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a sértettek befolyásolásával a büntetőeljárás eredményét meghiúsítaná. Mivel a gyanúsított a bűncselekményt több sértett sérelmére valósította meg, illetve a bűncselekmény jellege miatt a bűnismétlés veszélye is megállapítható vonatkozásában.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsított letartóztatását, a döntés védelmi fellebbezés folytán nem végleges. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !