Gyerekek fosztottak ki több idős nőt Budapesten, az egyik áldozatuk belehalt

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helyben hagyását indítványozta abban az ügyben, amelyben két fiatal fiú rabolt, illetve fosztott ki idős sértetteteket - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. 

A Fővárosi Főügyészség 2020 tavaszán emelt vádat az elkövetéskor 14., illetve 12. életévét betöltött két fiúval szemben.

A Fővárosi Törvényszék ítéletének lényege szerint a két vádlott és harmadik, 12. életévét be nem töltött – így nem büntethető – társuk 2019 januárjában, délután, Budapest egyik parkjában felfigyeltek egy arra járó 85 éves idős asszonyra. A legidősebb fiú hátulról a földre taszította, és a táskáját kitépte a koránál fogva védekezésre korlátozottan képes sértett kezéből, majd társaival a helyszínről elszaladt. A táskában talált 15.000 forint készpénzen megosztoztak, a táskát a benne lévő okiratokkal elhajították.

A sértett a földre lökés következtében kéz- és lábtörést szenvedett, majd a nála szövődményesen bekövetkezett tüdőgyulladásban pár napon belül a kórházban elhunyt.

A fiatalabbik fiú 2019 március végén, este, egy XV. kerületi lépcsőházban a liftnél várakozó 87 éves idős asszony kezéből a táskáját kirántotta, miközben társai a lépcsőházban figyeltek. A zsákmányolt 3.000 forinttal a helyszínről elmenekültek, a táskát pedig elhajították.

A törvényszék 2022. november 28-án kihirdetett ítéletével a jelenleg már 18. életévét betöltött idősebb vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés bűntettében, rablás bűntettében, kifosztás bűntettében, valamint 2 rendbeli közokirattal visszaélés bűntettében, ezért őt halmazati büntetésül 3 év és 8 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az ítélet hirdetésekor 16. életévét be nem töltött bűntársát rablás, valamint kifosztás bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év és 5 hónap javítóintézeti nevelésre ítélte.

A határozat ellen az idősebbik vádlott és védője felmentésért és a büntetés enyhítéséért, míg bűntársa és védője enyhítésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú ügyészi indítványával mindkét elkövetőnél az elsőfokú ítélet helyben hagyását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !