Keresés ebben a blogban

Vádat emeltek egy hitelkihelyezésre épülő bűnszervezet tagjai ellen

Vádat emeltek egy hitelkihelyezésre épülő bűnszervezet tagjai ellen, a vádlottak több milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A vádirat lényege szerint egy házaspár a saját cégén keresztül - jelentős hitelfelvétel segítségével - többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett. A pénzintézet már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes.

A férfi elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő. Ezt követően vádlott-társai - a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők - közreműködésével, bűnszervezetként működve 2012-ben fiktív hiteleket helyeztek ki. Ezek döntő részét, csaknem 1,5 milliárd forintot visszaforgatták a tulajdonos céghez és az előírt tőkepótlásra használták fel.

A vádlottak a pénzintézet által, befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1,7 milliárd forintot a tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére fordítottak.

Emellett 2013-ban több mint 3,5 milliárd forint hitelt helyeztek ki úgy, hogy azt valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

A vádlottak ugyanebben az évben - a tőkepótlást, illetve a hiteltörlesztést célzó fiktív hitelkihelyezéseken túlmenően - olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további, több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2019 decemberében vonta ügyészi hatáskörbe a nyomozást, és pénteken 15 ember ellen emeltek vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

A vádlottakra végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá gazdasági társaságban való vezető tisztségviseléstől eltiltást indítványoztak a vádiratban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !