Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma

A pandémia alatt nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma - mondta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának munkatársa a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján.

Kovács Gábor Attila az amerikai nonprofit szervezet, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja (NCMEC) adataira hivatkozva azt mondta: 2019-ről 2020-ra, illetve 2020-ról 2021-re 25-30 százalékkal nőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma, és Magyarországon is hasonló arány érzékelhető. A tendenciát a főhadnagy azzal indokolta, hogy a járvány idején mind a sértettek, mind az elkövetők több időt töltöttek az online térben. Azt is érzékelték, hogy nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek.

Rámutatott, ezeket a bűncselekményeket szenzitív mivoltuk miatt nem szokták nyilvánosságra hozni, annyit azonban elmondott, hogy a felvételeken a gyermekek nemiségét súlyosan szeméremsértő nyíltsággal ábrázolják.

Az NCMEC-ről Kovács Gábor Attila azt mondta: az amerikai hírközlési szolgáltatók - a népszerű közösségi oldalak, chatprogramok üzemeltetői, valamint a felhőszolgáltatók - jelzik a szervezetnek, ha a felületükön gyermekek szexuális kizsákmányolására utaló felvételt észlelnek. Az NCMEC kiértékeli a felvételeket és gondoskodik arról, hogy azok az illetékes nyomozóhatóságokhoz kerüljenek. Magyarországra a jelzések közvetetten, az Europol biztonságos csatornáján keresztül érkeznek a KR NNI kiberbűnözés elleni főosztályához, ahol ha szükséges, büntetőeljárást indítanak.  

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette: a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények felderítésére cselekvési tervet dolgozott ki a rendőrség. A rendőrség célja ezeknek az eseteknek a felderítése, felszámolása és megelőzése, ennek érdekében egy központilag összehangolt országos feladatsorozatot hajtottak végre. Egyrészt szakirányítást és komplett képzést biztosítottak az ilyen ügyek nyomozóinak, másrészt frissítették a bűnmegelőzési programjaikat.  

Kovács Gábor Attila hangsúlyozta: a gyermekpornográf felvételeknek nemcsak az átadását és mások számára hozzáférhetővé tételét, de a megszerzését és tartását is büntetni rendeli a törvény és alapesetben 5 évig terjedő szabadságvesztés kapható érte.

A cselekvési tervben az NCMEC jelzése alapján 50 ügyet választottak ki, ebből kilenc volt az NNI-nél, 41 helyi nyomozóhatóságoknál. A nyomozásokban érintett munkatársaiknak képzést tartottak, majd a nyáron 58 helyszínen voltak kutatások, lefoglalások; 378 bűnjelet foglaltak le és 14 gyanúsítottat elfogtak.

Deák Sándor, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa szintén arról beszélt, hogy a gyermekek ellen az online térben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nemzetközi jelzések száma növekszik. Hozzátette: az európai tinédzserek naponta hozzáférnek az internethez, és legtöbbjük mobilinternettel is rendelkezik. Ennek van pozitív hozadéka is, de felveti annak szükségességét, hogy az online kizsákmányolással kapcsolatban ismereteket szerezzenek - mondta.

Ismertette: a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és a gyermekek internetbiztonsága témában az iskolai prevenciós előadások tananyagait, segédleteit frissítették, a megújult tananyagok birtokában az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók és előadók szeptemberben tartottak prevenciós órákat az iskolákban. Ezek során 97 iskolai bűnmegelőzési tanácsadó 817 foglalkozáson 236 oktatási intézményben 20 834 gyermek részére tartott megelőzési előadást, amely széles körű gyakorlati háttérismereti tudást adott a gyermekek számára.

Kovács Gábor Attila az MTI kérdésére elmondta, hogy az NCMEC által küldött jelzések sokszor olyan felvételeket tartalmaznak, amelyek évekkel ezelőtt készültek, tehát nem frissek. Arra a kérdésre, hogy a felvételekkel kereskedtek-e a gyanúsítottak, azt mondta: jellemzően egymás közt cserélgetik azokat az elkövetők.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !