Közveszélyt okozott a gázszerelő Kecskeméten, aki elektromos fűrésszel éppen a nyomás alatt álló gázcsövet vágta ketté

A Kecskeméti Járási Ügyészség közveszélyokozás vétsége miatt vádat emelt azzal a gázszerelővel szemben, aki egy társasházi lakásban az új gázkészülék beszerelése során elektromos fűrésszel éppen a nyomás alatt álló gázcsövet vágta ketté, amikor egy szikra következtében a felgyülemlett gáz hatalmas robajjal belobbant és fáklyaszerűen égni kezdett.

A vádirat szerint a kerekegyházi férfi egy kecskeméti társasházi lakásban műszaki tervek alapján a korábbi, kéménybe kötött gázkészülék leszerelését, valamint az új gázkészülék csatlakozási pontjainak kialakítását végezte. A lakásban lévő mérőóra utáni, ún. mért szakasz ekkor nem állt gáznyomás alatt, mivel előzőleg a gázszolgáltató a korábbi gázórát műszaki hiba miatt leszerelte, a gázcsonkokat golyóscsappal lezárta és leplombálta. Az átalakítási terv csak ezt a szakaszt érintette, így a vádlott a gázrendszer mérőóra előtti, továbbra is gáznyomás alatt álló szakaszához nem nyúlhatott volna.

Ennek ellenére a vádlott a gázóra helyének kialakítása során a gáznyomás alatt lévő gázcsövet egy elektromos orrfűrésszel elkezdte kettévágni. A művelet során a vezetékből a konyha légterébe áramolni kezdett a földgáz. Amikor a vádlott már szinte kettévágta a csövet, a fűrész által keltett szikra következtében a kiáramló és a mennyezet alatt felgyülemlett gáz robbanásszerű hang és lökéshullám kíséretében belobbant, majd fáklyaszerűen égni kezdett. Ekkor az ottlakó nő kiszaladt a lakásból és egy arra járó autóst leintve segítséget kért. Eközben a vádlott sikertelenül, de megpróbálta maga is eloltani a tüzet, miközben a karján és az arcán másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

A tűzben a berendezési tárgyak megolvadtak, a hőtől elszíneződtek, a csillár leszakadt, a konyhaablak meggyulladt és az üvege kitört. Az ablakon kiáramló és magasba törő tűz a felsőbb lakásokra, továbbá a lépcsőházon keresztül a szomszédos lakásokba is átterjedt volna. A lángokat végül a kiérkező tűzoltók fékezték meg. A tűz következtében égéstermékek, füst, korom és toxikus égésgázok áramlottak a lépcsőház légterébe, amely veszélyeztette az ottlakókat.

Az ügyészség a férfit gondatlan közveszély okozásának vétségével vádolja. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !