Elrabolták, eltörték a lábát, majd eljátszották a Pest megyei férfi kivégzését

A Pest Megyei Főügyészség 2021 tavaszán emelt vádat egy két felnőttből és egy fiatalkorúból álló csoport ellen emberrablás bűntette, életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérlete és más bűncselekmény miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék a bűnügyben 2022 májusában hirdetett elsőfokú ítéletet. Az eljárás alatt ismeretlen helyre távozott húszas éveiben járó elsőrendű vádlottat csak személyi szabadság megsértésének bűntettében és más bűncselekményben mondta ki bűnösnek. Mint különös visszaesőt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az eljáró törvényszék a további két vádlottat ugyancsak személyi szabadság megsértése bűntettében, illetve testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, a felnőtt bűntársat 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a legfiatalabb elkövetőt pedig 2 év és 6 hónap fiatalkorúak börtönére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet lényege szerint, a három vádlott lakóhelyükön, egy Pest megyei faluban, 2018 karácsonyán, 21.00 óra körül, a településen autóztak, majd amikor a sértettet meglátták az utcán, őt a járműbe kényszerítették. Azt feltételezték, hogy meg tudja nevezni azt a személyt, aki az elsőrendű vádlottól korábban szerszámokat lopott el. A sértettet először szóban fenyegették, majd az elsőrendű vádlott lakóingatlanához érve az utcán bántalmazták és halállal fenyegették, ha nem válaszol a kérdéseikre. Mivel a sértett nem adott kielégítő választ, az udvaron lévő kisméretű kazánházba hurcolták, ott egy kötélből hurkot dobtak a nyakába és mintegy 3 méter magasságban lévő gerendára akasztást imitálva, egy-egy percre fel-felhúzták. A sértett fulladásrohamokat kapott. Eközben az elsőrendű vádlott egy bozótvágó késsel azzal fenyegette a sértettet, hogy levágja az egyik lábát, ha nem nevezi meg a tolvajt, illetve egy lapátnyéllel ütlegelve eltörte a sértett jobb lábszárát, bokáját és térdét.

A vallatás közben a sértett félelmében megnevezett egy falubeli személyt, mely után a kötélről levágták és a bandavezér halállal fenyegette meg őt és családját, amennyiben ellenük feljelentéssel él.

A kínvallatás után a sértettet járművel a lakása közelébe szállították, majd sorsára hagyták. A sértett kúszva jutott lakóingatlanába, ahol segítséget hívott.

2019 tavaszán az elsőrendű vádlott tudomást szerzett arról, hogy a sértett elrablása miatt büntetőeljárás indult. Ekkor tanúk jelenlétében megfenyegette a sértettet, hogy vonja vissza a feljelentését, mert ellenkező esetben elteszi láb alól.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére, eltérő jogi minősítés, különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás bűntettének, illetve további bűnösség megállapításáért és hosszabb tartamú szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett. A védelmi fellebbezések felmentést céloznak, illetve enyhébb büntetés kiszabását kezdeményezik.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú kiegészítő indítványával fenntartotta az ügyészi fellebbezést. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után kézre került a szökésben volt bandavezér, aki letartóztatásban várta az eljárás befejezését.

A fellebbviteli eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla 2022. november 3-án kihirdetett jogerős másodfokú ítéletével az ügyészi fellebbezésnek helyt adott, a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként, különösen súlyos hátrányt okozva elkövetett emberrablás bűntettében,  az elsőrendű vádlott szabadságvesztés büntetését és közügyektől eltiltását 10 évre, a másodrendű vádlott szabadságvesztés büntetését és mellékbüntetését 6-6 évre, míg a harmadrendű vádlott büntetését 3 év és 6 hónap fiatalkorúak börtönére, valamint 4 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !