Keresés ebben a blogban

Öt ország rendőrei fogtak össze egy nemzetközi bűnbanda felszámolásáért

Öt ország, köztük Magyarország rendőreinek közreműködésével sikerült felszámolni egy csalásokat elkövető nemzetközi bűnbandát - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy Németország irányításával zajlott a múlt héten a nagyszabású razzia, amelyben Hollandia, Málta, Spanyolország és Magyarország is közreműködött. A rendőrök egy olyan bűnszervezet ellen léptek fel, amely 2021 decemberétől német állampolgárok sérelmére folyamatosan követett el csalásokat.

A módszerük az volt, hogy a sértetteknek telefonon egy amerikai gazdasági társaság nevében magas hozammal kecsegtető befektetési lehetőséget, illetve a cégben részesedést kínáltak. Az üzletbe invesztálandó összeget egy általuk meghatározott bankszámlára kérték átutalni, de a csapat azután a megkapott pénzzel együtt "felszívódott".

Miután a német nyomozóknak sikerült feltérképezniük a bűnhálózatot, a külföldi társhatóságokkal együttműködve megszervezték az akciót: a német, a holland, a máltai, a spanyol és a magyar nyomozók egyszerre, egy időben csaptak le a bűnbanda tagjaira, harmincnyolc helyszínen.

A KR NNI nyomozói a bűnszervezet Magyarországon élő, német állampolgárságú tagjához köthető öt helyszínen kutatásokat tartottak. Így a gazdasági társaságok budapesti és Pest megyei székhelyein, telephelyein, valamint a gyanúsított által használt lakásokban és gépjárművekben. Ennek során számos iratot és elektronikai eszközt lefoglaltak.

A több mint 200 nyomozó részvételével lezajlott, sikeres nemzetközi kooperáció eredménye több száz lefoglalt bizonyíték. Ezek között van számos értékes vagyontárgy: gépkocsik, számítógépek, mobiltelefonok, de még fegyverek is.

Mivel a nagyszabású nyomozás még zajlik, a bandatagokkal kapcsolatos információk egyelőre nem nyilvánosak - áll a közleményben. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !