Kamuigazolvánnyal próbálják igazolni magukat a Magyarországtagadó szekta tagjai

Valótlan, nem a magyar hatóságok által kiállított igazolvánnyal próbálják igazolni magukat egy bizonyos Magyarországtagadó szekta tagjai - olvasható a Zsaruellátó Facebook-oldalán.

Mint írták, az úgynevezett "Azonosító Igazolvány" mérete, anyaga, formája megtévesztésig hasonlít a hatályos magyar személyi igazolványra, azonban azt nem a magyar hatóságok állítják ki, hanem magánszemélyek, így a rajta lévő adatok hitelessége kétséges. Mindenkit arra kérnek, hogy az ilyen igazolványok adatait (szerződéskötéskor, hatósági eljárásban, postaforgalomban, egészségügyben stb.) kétségek közt fogadják, mivel visszaélésre ad lehetőséget. (Pl. más nevére kiállított, talált, lopott TAJ kártya mellé, rosszhiszemű szerződéskötéshez, csaláshoz, körözött személy bujkálásához, stb) 

Kiemelik: a hatályos jog szerint az ilyen saját gyártmányú kártya birtoklása (hasonlóan egy saját gyártotta sportköri igazolványhoz) önmagában nem bűncselekmény, csak, ha visszaélnek vele. Mivel azonban megjelenése és feliratai hasonlítanak egy hatósági iratra, alkalmas a megtévesztésre, kiemelten fontos ismerni és tudni, hogy annak adatai nem hitelesek, arra a készítő magánszemélyek bárki adatait felvihetik - jegyezték meg.

Emlékeztetnek: Magyarországon elfogadható személyazonosító okmány kizárólag a személyi gazolvány, az útlevél és a vezetői engedély. 

Fotó: Zsaruellátó

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !