Egy baranyai polgármesterrel szövetkező csalót ítéltek pénzbüntetésre Pécsen

Jogerősen pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Járásbíróság egy férfit, aki színlelt szerődéssel és fiktív számlák kiállításával költségvetési csalásban segédkezett egy baranyai község néhai polgármesterének 2018-ban - tájékoztatta a Pécsi Törvényszék pénteken az MTI-t.

A bíróság közleményében azt írták, hogy a férfi egy Pécsen bejegyzett gazdasági társaság tényleges képviseletében járt el, kötelezettségeket vállalt, számlákat állított ki és rendelkezett a gazdasági társaság vagyona, bankszámlája felett annak ellenére, hogy ügyvezetőként nem ő, hanem egy másik személy volt bejegyezve.

A vádlott 2018 előtt ismerkedett meg az egyik baranyai falu - azóta elhunyt - polgármesterével, akivel megállapodott: a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből valótlan tartalmú okiratok felhasználásával szereznek pénzt.

Ennek érdekében a néhai polgármester és a vádlott, mint a gazdasági társaság tényleges vezetője a kistelepülésen 2018 elején kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására színlelt megbízási szerződést kötött.

A vádlott két - valódi szolgáltatást nem takaró - számlát állított ki 2018-ban, ezek kiegyenlítésével pedig a polgármester összesen több mint 9,5 millió forint vagyoni kárt okozott az általa vezetett település önkormányzatának.

A vádlottat - mint bűnsegédet - jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt ítélték el 600 ezer forint pénzbüntetésre, továbbá egy évre eltiltották a cégvezetéstől.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !