Csempészett cigaretta szállításáért ítéltek el két ukrán-magyar állampolgárságú férfit Szekszárdon

Több mint ötmilliárd forint értékű, Ukrajnából csempészett cigaretta szállításáért ítélt jogerősen börtön- és pénzbüntetésre két ukrán-magyar állampolgárságú férfit a Szekszárdi Törvényszék szerdán.

Bajusz János, a törvényszék sajtótitkára az MTI-nek elmondta, az előkészítő ülésen a 48 éves elsőrendű vádlott 3 év 6 hónap börtön- és 750 ezer forint pénzbüntetést, a 46 éves másodrendű vádlott 1 év 7 hónap börtön- és 675 ezer forint pénzbüntetést kapott. A bíróság öt, illetve három évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott, aki egy szállítással foglalkozó cég vezetője volt, 2021-ben egy ukrán állampolgár megrendelésére szállított árukat Magyarországra, köztük big-bag zsákban sót, amelyet egy felsőpakonyi raktárban tároltak. Bár a férfi tudott arról, hogy a zsákokban magyar, zárjegy nélküli, adózatlan cigaretták vannak, 2021 októberéig folytatta a szállítást és raktározást.

A törvényszék ismertetése szerint 2021. október 11-én a NAV Bevetési Igazgatóság folyamellenőrzési osztálya a paksi kikötőben egy ukrán hajó uszályának ellenőrzése közben a jódozott só között 2 millió 375 ezer 465 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát talált, amelynek értéke 4 milliárd 347 ezer forint volt.

A másodrendű vádlott az adózatlan cigaretta raktárba szállításában vett részt. Október 12-én a NAV Bevetési Igazgatósága éppen akkor tartott ellenőrzést a felsőpakonyi raktárban, amikor a férfi zárjegy nélküli, csempészett cigarettát pakolt. A járművekben és a raktárban további 484 ezer doboz, 885 millió forint értékű dohányárut foglaltak le.

A sajtótitkár tájékoztatása szerint a bíróság az elsőrendű vádlottat társtettesként különösen jelentős, a másodrendű vádlottat különösen nagy értékre elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek.

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tettek és egyezséget kötöttek a vádhatósággal, amelyet a bíróság elfogadott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !