Belvárosi zebrán gázolt el két embert a nógrádi sofőr

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy Nógrád megyei férfi ellen, aki Salgótarján belvárosában egy gyalogos-átkelőhelyen szabályosan áthaladó gyalogosokat gázolt el.

A 33 éves vádlott már éjszakai látási viszonyok közt a nógrádi megyeszékhely belvárosában autózott. A városközpont felé vezető úton egy táblával is jelzett gyalogos-átkelőhelyet figyelmetlenül közelített meg, – másodpercekig balra nézett egy hozzátartozóját keresve – ezért nem észlelte az úttesten már elinduló 47 és 61 éves sértetteket.

Az egymás mellett haladó két férfi még a gépkocsi féktávolságán kívül lépett az úttestre és már a belső sávjában járt, amikor a sofőr észlelte őket. Rögtön vészfékezésbe kezdett, azonban a balesetet már nem tudta elkerülni: autójának bal első részével elütötte őket. Az idősebb sértett súlyos arccsonttörést, koponyaűri vérzést és lábszárcsontjainak többszörös törését, míg a másik gyalogos könnyebb fejsérüléseket szenvedett.

A baleset oka a férfi nagyfokú figyelmetlensége volt: megszegte a KRESZ gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó szigorú szabályait, mert az ott áthaladó gyalogosoknak nem adta meg az elsőbbséget, holott azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – akár megállással is – eleget tudjon tenni.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt benyújtott vádiratában pénzbüntetés és a közúti járművezetéstől való eltiltás kiszabását, valamint a nyomozás során felmerült 186.166 forint bűnügyi költség megfizettetését indítványozta.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !