A nőket prostitúcióra a férfiakat pedig munkára kényszerítette egy kálozi férfi

Még pirkadat előtt fogta el pár nappal ezelőtt a KR NNI azt a kálozi férfit, akit nők szexuális kizsákmányolásával, valamint egy férfi fizikai kihasználásával gyanúsítanak. A bűncselekmény mindegyik esetben emberkereskedelem és kényszermunka.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya folytat nyomozást L. László 39 éves kálozi lakossal szemben több ember sérelmére, szexuális és munkacélú kizsákmányolással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A KR NNI-nél akkor indult meg a büntetőeljárás, mikor a felderítők birtokába olyan információk jutottak, ami szerint a Fejér megyei férfi illegális tevékenységből tartja el magát, nőket szervez ki prostitúciós munkára külföldre. A nyomozók adatai szerint ezt már tíz éve folytatja.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő nők főként Svájcban és az Egyesült Királyság területén dolgoztak prostituáltként. A szexuális tevékenységük során megkeresett pénzüket teljes egészében haza kellett neki küldeniük, vagy hozniuk, épp hogyan várta el tőlük a férfi. A szexmunkára kényszerített nőket szerelmet színlelve áltatta különböző hazugságaival. A lányoknak felvázolt történet az volt, hogy a neki átadott pénzekből fogja előkészíteni közös életüket. Ha viszont valamelyikük nem akart tovább dolgozni, akkor megfenyegette, hogy megveri. Volt olyan alkalom, amikor a férfi fel is pofozta az egyik áldozatot, mikor ellenszegült neki. A sértettek olyan sanyarú sorból kerültek bele ebbe az új létbe, hogy oda nem akartak visszakerülni, ráadásul az elkövető fenyegetéseinek hatására mindent megtettek a férfinek, aki kizsákmányolta őket - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

L. László bűnös tevékenységének azonban nemcsak a lányok voltak sértettjei, hanem egy férfi ismerőse is, akit Kálozon munkásaként kezelt. A 37 éves férfit teljes mértékben kihasználta. Ugyan ételt és fekhelyet biztosított számára, de az elkövető által használt lakóingatlanhoz tartozó épületrész – ahol a sértettnek aludnia kellett – mindössze 3 négyzetméteres volt. Sem áram, sem fűtés, sem ablak nem volt a helyiségben, abban mindösszesen egy ágy fért el. A lakhatásért és az ételért cserébe azonban L. László megkövetelte, hogy a férfi minden házkörüli, fizikai feladatot elvégezzen, így a fakivágástól kezdve a haszonállatok gondozásán át, egészen a bevásárlásig. Ugyan megengedte neki, hogy a környéken szezonális, kétkezi munkákat vállaljon, azonban az ezért járó fizetséget minden esetben elvette tőle, s azt saját megélhetésére és a családja által lakott ingatlan rezsiköltségeire fordította.

A sértett teljes kiszolgáltatottságában minden rá bízott feladatot elvégzett, tekintve, hogy munkaadója megfenyegette, ha nem teszi, vagy nem a számára elvárható módon végzi munkáját, megveri. L. László magatartásával a sértett kiszolgáltatott helyzetét fenntartotta, és az ő, illetve a családja érdekében kifejtett munkavégzésének fenntartása céljából kizsákmányolta.

L. Lászlónak saját keresete nem volt, a prostituált nők által átadott összegekből, illetve a munkásától elvett pénzekből tartotta el magát és családját. Az évek során többmillió forintot halmozott fel ezekből.

A férfit a KR NNI felderítői a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetést Támogató Osztálya és a KR Rendészeti Igazgatóság állományával közösen 2022. október 11-én hajnalban, kálozi otthonában fogta el. Az elkövető lakhelyén végrehajtott kutatást követően a 37 éves sértett részére az elkövető által biztosított lakrész kialakítását, berendezését, a sértett elhelyezésének körülményeit a KR NNI Bűnügyi Technikai Főosztályának munkatársai helyszíni szemle keretében dokumentálták. L. Lászlót az Emberkereskedelem Elleni Osztály nyomozói emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és a Fejér Megyei Főügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A gyanúsított terhére róható bűncselekmény akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nyomozás tovább folyik, így a KR NNI felderítői vizsgálják, hogy a férfinek esetleg voltak-e társai, illetve bővül-e a sértetti kör.          

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !