Plüss hátizsákba rejtett téglával támadt a dohánybolti eladóra

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetése súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak, aki gyermek hátizsákba rejtett téglákkal támadt rá egy dohánybolti eladóra.

A Debreceni Törvényszék előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint az italozó életmódot folytató, többszörösen büntetett előéletű 25 éves elkövető Németországból – súlyos bűncselekmények elkövetése miatt - történő hazaköltözését követően a szülei házában élt. Mivel állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy akár erőszak alkalmazásával is pénzt vagy más értéktárgyat fog szerezni. Célja véghezvitele érdekében magához vett egy plüss anyagból készült gyermek hátizsákot, melyben elhelyezett három darab téglát, majd kerékpárral átment a szomszéd településre. A bűncselekmény elkövetésére egy dohányboltot szemelt ki magának, mert tisztában volt azzal, hogy a járványhelyzet miatt ott egyszerre csak egy személy tartózkodhat. Megvárta amíg az előző vásárló elhagyja az üzletet, majd besétált és cigarettát kért. Ezt követően azonnal kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és a neki hátat fordító gyanútlan nőt a téglákkal megrakott hátizsákkal közepes erővel fejen ütötte, aki ettől a földre esett. A férfi a földön fekvő, erősen vérző sértettet tovább bántalmazta, a hátizsákban lévő téglákkal közepes erővel legalább még további négy ütést mért a fejére. A vádlott látva a sértett folyamatos védekezését, valamint segítség kérését, végül felhagyott a bántalmazással és a hátizsákot hátrahagyva pénz és egyéb értéktárgy nélkül elmenekült a helyszínről. A rendőrök a rokonainál rejtőzködő elkövetőt 1 nappal később elfogták.

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlott terhére, a különös kegyetlenség, mint minősítő körülmény megállapítása és a büntetés súlyosítása érdekében, az elkövető és védője pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan a bűncselekmény téves minősítése és a büntetés mérséklése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához intézett indítványában kifejtette, hogy a vádlott mindvégig céltudatosan cselekedett, tettét egyértelműen a pénzszerzés motiválta. Tisztában volt azzal, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszköz alkalmas emberi élet kioltására, ugyanis egy hónappal korábban hasonló módon követett el bűncselekményt Németországban, melynek sértettje a bántalmazás következtében elhunyt.  Erre tekintettel a felmentést, valamint az enyhébb minősítést célzó védelmi fellebbezések nem megalapozottak.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a vádlott gátlástalan módon, brutálisan bántalmazta a gyanútlan nőt, ezért cselekménye nemcsak előre kitervelten és nyereségvágyból, hanem különös kegyetlenséggel elkövetettként is minősül. A vádlott többszörösen büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja azt indokolja, hogy hosszabb idő eltelte után lehessen csak feltételes szabadságra bocsátani, ezért súlyosabb büntetés kiszabásának van helye.

Az ügyészségi és védelmi fellebbezések alapján másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !