Nem csalt a nyomozók megérzése, amikor egy eltűnési ügy körülményeit gyanúsnak vélték

Nem csalatkoztak megérzésükben a Pest megyei nyomozók, amikor egy eltűnési ügy körülményeit gyanúsnak vélték - emberölést állapítottak meg. Az áldozatot kihantolták, a tettes azóta is letartóztatásban van - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hetekig talpaltak, miután egy 49 éves nő hozzátartozója 2021 januárjában bejelentette, féltestvéréről hónapok óta semmit nem tud, elérhetetlen. A rendőrök már az ilyenkor szokásos körözési eljárás elején gyanúsnak vélték az eltűnés körülményeit, de a tisztázásra közel egy hónapot várni kellett. Nem a nyomozóknak, mert ők felkutatták és kikérdezték a nő ismerőseit, kapcsolatait, górcső alá vették lakókörnyezetét, és elszámoltatták volt élettársát. A. Károly első magyarázata szerint 2020 nyarán megromlott kapcsolatuk, az asszony elhagyta, azóta semmit nem tudott róla.

Mások szerint azonban még novemberben is együtt éltek, ráadásul a nő holmijait, személyes tárgyait közös veresegyházi lakásukban találták meg a rendőrök. Szembesítve az ellentmondásokkal, a férfi egy másik, a korábbival semmilyen egyezőséget nem mutató magyarázattal állt elő volt párja eltűnéséről: öngyilkos lett.

Vallomása szerint 2020 késő őszén arra ébredt hajnalban, hogy a nő felakasztotta magát. Megriadt, amikor a konyhában meglátta, ezért kivonszolta a testet és egy gödörbe rejtette. Erről részletesen beszélt, ám a nő halálának körülményeiről továbbra is ködösített és tagadta, hogy abban bárminemű része lett volna.

A lakásuk közelében lévő helyszínt 2021. február 5-én a rendőrök a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársaival, valamint speciális eszközökkel kiegészülve vették körbe. Az elhullott állatok sírhelyéül szolgáló gödörből kora hajnalig több köbméternyi földet kellett kikotorni, mire egy ló teteme alól felbukkant egy emberi testrészt. A holttest kihantolását követő helyszíni vizsgálatok tovább erősítették a rendőrök korábbi gyanúját: az elhunyt nagy valószínűséggel nem önkezével vetett véget életének.

A történtek és az elsődleges szakértői vélemény adataival szembesülve A. Károly megtört és beismerte: legutolsó, 2020. november 5-ei veszekedésük alkalmával lefejelte, majd bakanccsal halálra rugdosta áldozatát. Testét pokrócba tekerte, begurította a gödörbe, majd gallyakkal és hulladékokkal befedte. A férfi azt is elmondta: közel négy esztendős kapcsolatuk nem volt felhőtlen, főként párja italozó, munkakerülő módja miatt marakodtak. Volt, hogy a verbális adok-kapok fizikai erőszakkal párosult, egyszer eltörte a karját. Hozzátette: a bántalmazással magát védte, mivel az asszony rátámadt, akár késsel is.

A soron kívül elvégzett boncoláskor a holttesten számos külsérelmi nyomot találtak, a sérülések bántalmazásból eredtek. Az igazságügyi orvosszakértők kijelentették: az áldozat fejét, felsőtestét, valamint alsó végtagjait nagy erejű erőbehatások érték. Azt nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy eszközzel, vagy anélkül okozták a sérüléseket, de egyértelmű volt, hogy bántalmazásból erednek. A sorozatos bordatörések, a szilánkos lapockatörés, a térdhajlati és bokasérülések mellett a légcsőben fogmaradványokat találtak.

A gyanúsítottat is igazságügyi szakértői vizsgálatnak vetették alá. Ennek eredménye szerint A. Károly nem szenved elmezavarban, tudatzavarban, vagy értelmi fogyatékosságban. Tettével, annak következményeivel tisztában volt és van. Büntethetőséget megszüntető ok nincs.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai az azóta is letartóztatásban lévő A. Károly ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás összes szükséges eljárási cselekményét elvégezték, az iratokat átadták az ügyészségnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !