Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték egy öt halálos áldozatot követelő autós ámokfutás elkövetőjét

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték kedden egy öt halálos áldozatot követelő németországi autós ámokfutás elkövetőjét - írta az MTI.

Az ötrendbeli emberölés és tizennégy rendbeli súlyos testi sértés miatt elítélt férfi 2020. december 1-jén Trierben városi terepjárójával nagy sebességgel behajtott egy sétálóutcába, halálra gázolva öt embert - köztük egy kilenchetes csecsemőt és édesapját - és megsebesítve 18 másikat.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományi városban született 52 éves német férfi ügyében nem tártak fel terrorizmusra vagy vallási indítékra utaló adatokat.

A trieri tartományi bíróság bizonyítottnak találta, hogy a vádlott szándékosan hajtott a tömegbe, és az volt a célja, hogy minél több emberben kárt tegyen.

Ezért különösen súlyosnak minősítették bűncselekményeit. Ez a minősítés azzal jár, hogy az elítélt nem kerülhet feltételesen szabadlábra a büntetés első 15 évének letöltése után.

A bíróság azt is elrendelte, hogy életfogytig vonják be a jogosítványát, és zárt pszichiátriai intézetben helyezzék el.

A perben szakértők kimutatták, hogy paranoid skizofréniában szenved és közveszélyes, az a rögeszméje, hogy egy nagyszabású összeesküvés áldozata.

Védői a szakvéleményre hivatkozva a vádlott korlátozott büntethetőségének megállapítását kérték, és azt indítványozták, hogy legfeljebb 15 év szabadságvesztésre ítéljék, és rendeljék el pszichiátriai kezelését.

Az ítélet nem jogerős. A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a védelem még nem döntötte el, hogy fellebbezzen-e.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !