Egy házaspár a társkereső segítségével tizenötmillió forintot csalt ki a gyanútlan áldozatoktól

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy házaspár – egy 37 éves férfi és egy 40 éves nő – ellen. Az elkövetők online társkereső oldalon megismert áldozataikat - előttük többféle, változatos szerepet eljátszva – összesen több mint 15 millió forinttal károsították meg.

A vádirat szerint – a csalás miatt korábban már többször is büntetett - házastársak 2021-ben a megélhetésüket csalások rendszeres és szervezett elkövetésével biztosították.

A férfi regisztrált egy online társkereső oldalon, a profilhoz egy ismeretlen nő fényképét csatolta. A hirdetésre jelentkező férfiakkal a felesége levelezett, majd telefonon a sértettek bizalmába férkőzött, és a személyes találkozó reményét lebegtetve előttük pénzt kért tőlük. Azt állította, hogy fodrász mestervizsgára készül, és ahhoz, hogy az ösztöndíjat megkapja, vagy le tudja tenni a vizsgát, azonnal a sértett belföldi vagy külföldi lakóhelyéhez közeli városba kell utaznia a tanárához, ehhez azonban pénzre van szüksége. A kitalált mesterfodrászhoz a nő még telefonszámot is adott, amit ha a sértettek felhívtak, valójában szintén vele beszéltek, csak a vádlott elváltoztatta a hangját és eljátszotta a szerepet.

A nő később további összegeket kért, azt állítva, hogy a gépkocsija útközben lerobbant és szerelőt kellett hívnia vagy, hogy rendőrök intézkednek vele, illetve, hogy börtönbe került, mert kiderült, számos tartozása van különböző hatóság felé. Ilyenkor síró hangon közölte, hogy, ha nem tud fizetni, akkor bent tartják a fogdán. A hitelesség látszatát keltve a férje hol autószerelőnek, hol rendőrnek adta ki magát a telefonban, de előfordult hogy a nő maga játszotta el – ugyancsak elváltoztatott hangon - egy rendőrnő, vagy épp egy büntetés-végrehajtási tiszt szerepét. Amikor a sértettek már nem fizettek tovább, a nő a további telefonhívásokra nem reagált, elérhetetlenné vált.

A megkárosítottak feljelentése alapján az újpesti rendőrök azonosították a vádlottakat, elfogták őket és felderítették a csalássorozatot.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a házaspárt 7 rendbeli, társtettesként, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettével vádolja mint különös visszaesőket. Az ügyészég a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje őket börtönbüntetésre, illetve tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, valamint állapítsa meg, hogy a nő nem bocsátható feltételes szabadságra. Utóbbi indoka, hogy a vádlott a vád szerinti bűncselekményeket korábbi börtönbüntetésre ítélése után, azonban még a letöltés megkezdése előtt követte el. Időközben a nő megkezdte korábbi büntetése letöltését, a férfi pedig jelen ügyben letartóztatás alatt áll. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság a sértettek kártérítési igényét érdemben bírálja el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !