Keresés ebben a blogban

Emberölés büntette miatt emeltek vádat egy budapesti férfi ellen, aki nem ápolta nagymamáját

Egy fiatal férfi – a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint – bár kötelessége lett volna, elhanyagolta a vele együtt élő beteg nagymamája ellátását, ami döntő szerepet játszott a nő halálában. A főügyészség a férfi végrehajtandó börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

A vádirat szerint a vádlott, egy 21 éves férfi gyermekkorától magatartási nehézségekkel küzdött, későbbi rendszeresen fogyasztott kábítószert. Anyai nagyanyjával abban állapodtak meg, hogy – az akkor állami gondozott fiatal – 18. életévének betöltését követően a nagymama budai lakásába költözhet, a lakhatásért és az eltartásért cserében pedig segít a háztartásban, szükség esetén rokona gondozásában. A férfi nagymamája 2020 áprilisáig alapvetően el tudta látni magát, a szükséges segítséget ekkor még meg is kapta a vele élő unokájától. 2020 áprilisában a nő kórházba került, ahol ellátása során rögzítették a szükséges gyógyszeres kezeléseket, majd állandó otthoni gondozás és ápolás javaslatával otthonába bocsátották. Az unoka, annak ellenére, hogy a sértett gondozását a lakhatásának biztosításának fejében elvállalta, és ez egyúttal vele együtt élő közeli hozzátartozóként kötelessége is volt, teljesen felhagyott a nagyanyja ápolásával és ellátásával, az előírt gyógyszereit nem adta be neki, azok közül volt olyan, amit saját maga szedett be. A sértett állapota rohamosan romlani kezdett, kiszáradt, fertőzést és vérmérgezést kapott. A vádlott tisztában volt nagyanyja egyre súlyosbodó állapotával, tudta, hogy orvosi beavatkozás hiányában a sértett halála a közeljövőben bekövetkezik és tisztában volt azzal is, hogy az őt terhelő gondozási és ápolási kötelezettség elhagyása ezt meggyorsítja és elkerülhetetlenné teszi. 2020. április végén a vádlott anyja gyógyszereket és élelmiszert vitt a lakás ajtajához, ahova fiától tartva nem mert bemenni. Az anya 2 nappal később a körzeti orvossal együtt, a férfi lehetséges agresszív fellépésétől tartva rendőri biztosítás mellett a lakáshoz ment, hogy az orvos megvizsgálja és ellássa a sértettet. A sértett súlyos, életveszélyes állapotát észlelve a körzeti orvos kihívta a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították. Az időskorú nő a kórházban szakszerű orvosi ellátásban részesült, ennek ellenére néhány nap múlva elhalálozott.

A Fővárosi Főügyészség a férfit emberölés bűntettével vádolja. A főügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat ítélje végrehajtandó börtönbüntetésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy bűncselekmény nem csak tevéssel, hanem mulasztással is elkövethető, amennyiben valakinek kötelessége megtenni valamit, arra lehetősége is van, azt azonban nem teszi meg, és a Büntető Törvénykönyv ezt a mulasztást büntetni rendeli.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !