Ugrás a fő tartalomra

Emberölés büntette miatt emeltek vádat egy budapesti férfi ellen, aki nem ápolta nagymamáját

Egy fiatal férfi – a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint – bár kötelessége lett volna, elhanyagolta a vele együtt élő beteg nagymamája ellátását, ami döntő szerepet játszott a nő halálában. A főügyészség a férfi végrehajtandó börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

A vádirat szerint a vádlott, egy 21 éves férfi gyermekkorától magatartási nehézségekkel küzdött, későbbi rendszeresen fogyasztott kábítószert. Anyai nagyanyjával abban állapodtak meg, hogy – az akkor állami gondozott fiatal – 18. életévének betöltését követően a nagymama budai lakásába költözhet, a lakhatásért és az eltartásért cserében pedig segít a háztartásban, szükség esetén rokona gondozásában. A férfi nagymamája 2020 áprilisáig alapvetően el tudta látni magát, a szükséges segítséget ekkor még meg is kapta a vele élő unokájától. 2020 áprilisában a nő kórházba került, ahol ellátása során rögzítették a szükséges gyógyszeres kezeléseket, majd állandó otthoni gondozás és ápolás javaslatával otthonába bocsátották. Az unoka, annak ellenére, hogy a sértett gondozását a lakhatásának biztosításának fejében elvállalta, és ez egyúttal vele együtt élő közeli hozzátartozóként kötelessége is volt, teljesen felhagyott a nagyanyja ápolásával és ellátásával, az előírt gyógyszereit nem adta be neki, azok közül volt olyan, amit saját maga szedett be. A sértett állapota rohamosan romlani kezdett, kiszáradt, fertőzést és vérmérgezést kapott. A vádlott tisztában volt nagyanyja egyre súlyosbodó állapotával, tudta, hogy orvosi beavatkozás hiányában a sértett halála a közeljövőben bekövetkezik és tisztában volt azzal is, hogy az őt terhelő gondozási és ápolási kötelezettség elhagyása ezt meggyorsítja és elkerülhetetlenné teszi. 2020. április végén a vádlott anyja gyógyszereket és élelmiszert vitt a lakás ajtajához, ahova fiától tartva nem mert bemenni. Az anya 2 nappal később a körzeti orvossal együtt, a férfi lehetséges agresszív fellépésétől tartva rendőri biztosítás mellett a lakáshoz ment, hogy az orvos megvizsgálja és ellássa a sértettet. A sértett súlyos, életveszélyes állapotát észlelve a körzeti orvos kihívta a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították. Az időskorú nő a kórházban szakszerű orvosi ellátásban részesült, ennek ellenére néhány nap múlva elhalálozott.

A Fővárosi Főügyészség a férfit emberölés bűntettével vádolja. A főügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat ítélje végrehajtandó börtönbüntetésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy bűncselekmény nem csak tevéssel, hanem mulasztással is elkövethető, amennyiben valakinek kötelessége megtenni valamit, arra lehetősége is van, azt azonban nem teszi meg, és a Büntető Törvénykönyv ezt a mulasztást büntetni rendeli.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rendőrség 300 000 forintot fizet annak, aki olyan információval szolgál, ami Szalai András elfogását eredményezi

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 300 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Szalai András elfogásának elősegítése érdekében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Életvédelmi Alosztálya körözési eljárást folytat. Továbbá a Győri Törvényszék Büntetésvégrehajtási Csoportja szintén elfogatóparancsot bocsátott ki Szalai András magyar állampolgár ellen orgazdaság bűntette, zsarolás bűntettének kísérlete és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt. Nevezett személy felkutatására tett intézkedések ezidáig eredményre nem vezettek, elfogása nem valósult meg. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó 300 000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki Szalai András felkutatását közvetlenül elősegítő olyan információval szolgált, ami az elfogását eredményezi. A rendőrség a nyomravezető szem

Razzia indul a magyar utakon: ezekre a sofőrökre vadásznak a rendőrök

A rendőrök 2022. augusztus 8-14. között fokozottan ellenőrzik a megengedett legnagyobb sebesség betartását Magyarország közútjain - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. augusztus 8-14. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. A rendőrség Magyarország egész területén fokozott sebességellenőrzést végez. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A monori vasútállomáson támadt 16 éves áldozatára két 23 éves fiatal

A monori vasútállomáson támadt áldozatára két 23 éves fiatal, a helyi rendőrök néhány óra alatt elfogták őket - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Gombán töltötte a napját barátnőjével egy 16 éves budapesti fiú 2022. augusztus 3-án. Kora este a monori vasútállomásra ment, ahol a hazafelé induló vonatra várva, egyszer csak két ismeretlen férfi lépett oda hozzá. Záporoztatták felé kérdéseiket és felszólításaikat, fenyegették a tinédzsert, miközben értékeit követelték. A sértett félelmében odaadta támadóinak a nála lévő 2000 forintot és a mobiltelefonját, a két férfi azzal távozott a helyszínről. A monori nyomozók a tudomásukra jutott információk birtokában indultak a két férfi nyomába, néhány órával később egyikük, a gombai D. Arnold kezén kattant a bilincs, F. Tiborért monori tartózkodási helyére mentek, lakásán előkerült a zsákmányolt okostelefon - lefoglalták. Előállításukat kihallgatásuk követte. Egybehangzóan tagadták bűnösségüket, a 23 éves F. Tibor panasszal élt a gyanúsí

Eltűnt Rituper Dávid, a 14 éves fiút július 11-én látták utoljára

A rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Bonyhádi Rendőrkapitányságon körözési eljárást folytatnak Rituper Dávid eltűnése kapcsán. A 14 éves fiú, aki a kétyi Gyermekotthon gondozottja 2022. július 11-én engedély nélkül távozott, azóta tartózkodási helye ismeretlen, életjelet nem ad magáról. A képen látható Rituper Dávid körülbelül 165 centiméter magas, vékony testalkatú, barna rövid hajú, barna szemű, jobb keze mutató ujja amputált. Eltűnéskori ruházata nem ismert. A bonyhádi rendőrök kérik, hogy aki a keresett személy jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Bonyhádi Rendőrkapitányságon, hívja a 0674550-950-es számot, vagy tegyen bejelentést – akár névtelensége megőrzése mellett – a 0680555111 Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámon. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Száguldozva menekült a rendőrök elől az embercsempész, nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Gyorsan hajtott a Cegléd, Pesti úton egy teherautó, a sebességmérést végző rendőrök e miatt akarták megállítani. A sofőr azonban gázt adott és egyre nagyobb fokozatra kapcsolva menekült. A rendőrök követték a rendőri intézkedés elől a 4-es főúton száguldó teherautót. Pilis térségében elvesztette uralmát járműve felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor a rendőrök közelebb értek gázt adott és nekiütközve az egyik szolgálati autónak ismét menekülőre fogta - rendőr nem sérült. A 4. számú főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométerszelvényben, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott. A teherautó 49 éves, budapesti sofőrjét elfogták, a raktér