Lányuk előtt szurkálta halálra az anyát a szabolcsi férfi

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal a vádlottal szemben, akit a Nyíregyházi Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt.

A 34 éves vádlott az élettársával és leánygyermekükkel egy szatmári faluban élt. Az élettársi kapcsolat megromlott, ezért a fiatalasszony új kapcsolatot keresett, ezért a vádlott féltékeny volt, rendszeresen zaklatta, és bántalmazta is a sértettet - közölte a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

2021. május végén a férfi hajnalban tért haza, és az ajtót nyitó a fiatalasszonyt kézzel ütötte, majd a menekülő sértettet tapétavágóval testszerte megvágta és megszúrta. A 15 éves leánygyermekük telefonon a nagyszüleitől kért segítséget, a konyhából egy 19 cm pengehosszúságú kést vett magához azért, hogy édesanyja segítségére legyen. Az őrjöngő férfi elvette a kést, arcon ütötte a lányt, azután a már földön fekvő fiatalasszonyt többször megszúrta. Az  élettárs a helyszínen meghalt. A lány az ablakon keresztül kimenekült a házból. Ekkor érkezett a helyszínre a nő apja, aki látta, hogy a férfi az élettelen testet döfködi, majd hasba szúrta magát. Az elkövető késsel csapkodva férfi homlokán két vérző sérülést okozott. A sértet apja kimenekült a házból, miközben családtagjai a bejárati ajtót egy csákánnyal betörték. A helyszínre érkező rendőrség a vádlottat őrizetbe vette.

A férfi vallomása szerint a tapétavágóval csupán védekezett, illetve teljes önkívületi állapotban nem volt tudatában annak, mit csinál. A tárgyaláson is meghallgatott elmeorvos szakértők azonban cáfolták ezt a védekezést. 

Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az életfogytig tartó szabadságvesztés – amelyből a vádlott legkorábban 27 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra – tettarányos büntetés. A vádlott késsel támadott családtagjaira, különös kegyetlenséggel oltotta ki élettársának életét leánygyermekük előtt, akinek szintén sérülést okozott. Nem kímélte a sértett apját sem, akit késsel a kezében bántalmazott és üldözött a házban. A családon belüli erőszak semmilyen formája nem elfogadható, az ilyen brutális cselekmények elkövetőivel szemben pedig a törvény teljes szigorát kell alkalmazni.

A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !