Egy pilisi férfi Molotov-koktélokat hajigált udvarokba, házakra

Rongálás vétségével indult, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével bővített ügyet fejeztek be a napokban a Pest megyei vizsgálók. Egy pilisi férfi Molotov-koktélokat hajigált udvarokba, házakra - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Még be sem fejeződött a helyszíni szemle egy pilisi ingatlannál, amikor a rendőrök bilincsben állítottak elő egy, akkor 57 éves helyi férfit. A település három utcáját érintő, négy címről jelezték 2020. szeptember 12-én hajnalban, hogy valaki meggyújtott ronggyal és benzinnel tömött üveget dobott udvarára, házára, kapujára, autójára. A tüzeket eloltották, senki nem sérült meg, a keletkezett kár meghaladta a 350 ezer forintot.

Némi alkohol elfogyasztása után indult felesége keresésére 2020. szeptember 11-én este M. János. Kapcsolatuk megromlott, az asszony - közös gyermekükkel együtt - elhagyta. A férfi felszerelkezett Molotov koktélokkal és nekivágott az éjszakának. Egy Szondi utcai ház kapuja volt az első célpont. A lécek meggyulladtak, M. János pedig továbbállt. Egy szomszéd hallotta a robajt, és eloltotta a lángokat. Egy Vasváry Pál utcában parkoló gépkocsi volt a következő, két benzines palackot tört ripityára a kocsi első ajtaján, majd elmenekült. A tüzet a jármű tulajdonosa észrevette, és eloltotta. A Huba közben, egy udvarra három meggyújtott palackot is behajított, amitől az ott parkoló utánfutó kapott lángra, de a továbbterjedését sikerült megfékezni.

Utolsó helyszínéhez érve két üveget dobott egy házra. Az egyik az ablakpárkányon széttörve okozott tüzet, a másik a szaletli mellett landolt. Az ablakra hajított Molotov-koktélt szerencsére a dupla rétegű üveg külső része megállította, nem repült be a lakótérbe, ahol egy házaspár aludt. Szomszédjuk vette észre a tüzet, és felébresztve őket oltották el.

Az eljárás során a szakértő megállapította, hogy amennyiben az utolsó helyszínen eltalált ablak nem hőszigetelt, hanem csak szimpla üvegezésű, vagy erősebb a dobás és áttöri mindkét réteget, a tűz a házban akadálytalanul tovább is terjedhetett volna a bútorokra, függönyre, ami az ott alvó házaspár halálát is okozhatta volna, elzárva a lehetséges menekülési útvonalat.

Tekintettel a szakértői vélemény megállapításaira a rongálás vétségének gyanúja miatt indult büntetőeljárást bővítették élet elleni bűncselekménnyel.

M. János beismerte, hogy a kiürített borosüvegeket benzinnel töltötte meg, majd rongyokat tuszkolt beléjük. A koktélokkal megpakolt egy szatyrot, felnyalábolta, majd megindult az éjszakába. Miután az összeset eldobálta, hazament, megfürdött és próbálta elütni az időt. Állítása szerint legalább 2 palack bort, néhány felest, kísérőnek sört, kávét és energiaitalt döntött le akciója előtt.

M. János 2020. szeptember 14-től 2022. május 6-ig a bíróság által elrendelt letartóztatásban volt, azóta a kényszerintézkedést - a mozgását nyomon követő technikai eszközzel biztosított bűnügyi felügyeletre - enyhítették.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének, garázdaság, valamint rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !