A 72 éves férfi figyelmetlensége unokájának súlyos gerincsérüléséhez vezetett

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a 72 éves Nógrád megyei férfi ellen, akinek figyelmetlensége egy családtagjának súlyos gerincsérüléséhez vezetett.

A vád szerint a vádlott a 22. számú főúton Szalmatercs irányából Salgótarján felé autózott a 16 éves fiúunokájával. A férfi a menetiránya szerinti jobb oldalon lehaladt az úttestről, és az út menti fás, bokros területbe csapódott. Az ütközést követően a gyermek ugyan ki tudott szállni a megrongálódott járműből, könnyű sérülések látszódtak a fején, azonban kórházban kiderült, hogy a nyaki gerinc részén csigolyatörést szenvedett, melyet műtéti úton sikerült stabilizálni.

A vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó szabályát, mely szerint a járművel az úton, az út vonalvezetésének megfelelően kell haladni.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfival szemben pénzbüntetés kiszabását és – mivel egészségügyi problémáiból adódóan a biztonságos járművezetésre alkalmatlan – végleges hatályú közúti járművezetéstől való eltiltását, valamint 22.950 forint bűnügyi költség megfizettetését indítványozta. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

A felek, mint hozzátartozók ugyan kérvényezték az ügy közvetítői eljárásra utalását, erre a törvény lehetőséget biztosít a közlekedési ügyekben is, azonban figyelemmel arra, hogy a baleset során a gyermek súlyosan megsérült, a mediáció ez esetben kizárt, az eljárást bíróság előtt kell lefolytatni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !