Ugrás a fő tartalomra

Hét gyanúsított, 42 betörésből álló sorozat, 45 milliós kárérték

Hét gyanúsított, 42 betörésből álló sorozat, 45 milliós kárérték - a Pest megyei vizsgálók vádemelést javasolnak egy 2020 szeptemberében lekapcsolt csapat tagjai ellen. Aprólékos felderítés, egy cipő-, egy eszköz-, vagy egy keréknyom töredéke is jelentőséggel bírt.

A felderítés csendes, a realizálás hangos és ellentmondást nem tűrő volt 2020. szeptember 30-án, amikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állományának tagjai mellett a Budapesti, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai megindultak, hogy hat helyszínen, egy időben csapjanak le. A célszemélyek egy betörés-sorozattal összefüggésbe hozott csapathoz tartoztak, utolsó tagjukat másnap hajnalban ártalmatlanították a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei.

A rajtaütéskor hét, a 2019. október és 2020. szeptember közötti időszakban, a fővárosban, Bács-Kiskun, illetve Pest megyében elkövetett betörés volt számlájukra írható, az azóta lefolytatott nyomozás 42-re szélesítette a listát. Ennek függvényében a bűncselekményekkel okozott kárérték összege is nagyot változott az eltelt 19 hónapban: a véglegesített adat nyolcszámjegyű, 45.726.844 forint. Ez csak az az érték, amit az egyes helyszínekről bankjegyek, ékszerek, elektronikai eszközök, autók, motorkerékpár, szerszámok formájában zsákmányoltak. Akadt azonban 8 olyan helyszín, ahonnan semmit nem sikerült elvinniük, pedig több mint 48,2 milliót még megszerezhettek volna.

Legkevesebbet - 2 ezer forintot - egy kiskunlacházi fatelepről loptak, legnagyobb fogásuk egy ceglédi áruházból elvitt 30 millió forint volt. Egy fővárosi húsboltból ugyan pénzt nem, de ha már ott voltak, 10 kg sonkát magukkal vittek.

A magánházakat elkerülték, célpontjaik telephelyek, üzletek, boltok voltak. A kiszemelt helyen és környékén előzőleg terepszemlét tartottak, megfigyelték a mozgást, biztonságtechnikai felszereltségeket, menekülő útvonalakat terveztek. A feladatokat leosztották egymás között, volt sofőr, aktív résztvevő, autóikat, ruháikat elrejtő. Bár a bűnszervezetekre jellemző hierarchikus viszony nem állt fenn közöttük, szervezettségük megmutatkozott: külön autókat, elsősorban nagy teljesítményű terepjárókat használtak, ellopták, vagy megvették, de nem íratták át, hamis rendszámokat szereltek rájuk, majd elrejtették, vagy éppen felgyújtották, mobiltelefont balhé közben nem használtak, inkább CB rádión értekeztek egymással, elmaszkírozták magukat, és egy-egy helyen nagyon röviden időztek, célirányosan keresték a pénzt rejtő széfeket, trezorokat. Amit helyben nem tudtak kinyitni, azzal nem törődtek.

A hét gyanúsított közül leggyakrabban a 47 éves B. Sándor volt a sofőr, a helyszínre vitte társait, majd leparkolt és figyelt. A 31 éves M. Gyula, a 41 éves N. Gyula és a 27 éves M. Márk mentek be a kiszemelt helyekre, percek alatt összeszedték, amit találtak, majd a kocsiba pattanva elmenekültek. A 44 éves R. Károly és a 44 éves P.-né P. Annamária alkalmanként segédkezett – ruhát tüntettek el, vagy éppen azt szereztek, autót rejtettek el. A 47 éves M. Csaba vidéki tanyáján biztosította az elkövetésekhez használt gépkocsik, eszközök és ruhák tárolását. Minden alkalommal ott gyűlt össze a csapat, onnan indultak a betörés helyszínére, majd oda is érkeztek vissza.

A négy legfőbb gyanúsítottnak bejelentett munkahelye, állandó jövedelme nem volt, megélhetésüket, életvitelüket a bűncselekményekből származó illegális bevételükből finanszírozták.

Elfogásukat követően, kezdetben a legtöbben nem voltak közreműködők, tagadtak, panaszoltak, nem tettek vallomást. A nyomozás előrehaladtával azonban, az egyre-másra halmozódó bizonyítékok hatására részben, vagy egészben beismerő vallomást tettek.

Jelenleg B. Sándor és M. Gyula személyi szabadsága korlátozott, előbbi letartóztatásban van, utóbbinak nyomkövetővel biztosított bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. M. Csaba más ügye miatt tölti jogerős szabadságvesztését, N. Gyula, M. Márk, R. Károly és P.-né P. Annamária szabadlábon védekezhet.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rendőrség 300 000 forintot fizet annak, aki olyan információval szolgál, ami Szalai András elfogását eredményezi

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 300 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Szalai András elfogásának elősegítése érdekében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Életvédelmi Alosztálya körözési eljárást folytat. Továbbá a Győri Törvényszék Büntetésvégrehajtási Csoportja szintén elfogatóparancsot bocsátott ki Szalai András magyar állampolgár ellen orgazdaság bűntette, zsarolás bűntettének kísérlete és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt. Nevezett személy felkutatására tett intézkedések ezidáig eredményre nem vezettek, elfogása nem valósult meg. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó 300 000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki Szalai András felkutatását közvetlenül elősegítő olyan információval szolgált, ami az elfogását eredményezi. A rendőrség a nyomravezető szem

Razzia indul a magyar utakon: ezekre a sofőrökre vadásznak a rendőrök

A rendőrök 2022. augusztus 8-14. között fokozottan ellenőrzik a megengedett legnagyobb sebesség betartását Magyarország közútjain - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. augusztus 8-14. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. A rendőrség Magyarország egész területén fokozott sebességellenőrzést végez. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A monori vasútállomáson támadt 16 éves áldozatára két 23 éves fiatal

A monori vasútállomáson támadt áldozatára két 23 éves fiatal, a helyi rendőrök néhány óra alatt elfogták őket - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Gombán töltötte a napját barátnőjével egy 16 éves budapesti fiú 2022. augusztus 3-án. Kora este a monori vasútállomásra ment, ahol a hazafelé induló vonatra várva, egyszer csak két ismeretlen férfi lépett oda hozzá. Záporoztatták felé kérdéseiket és felszólításaikat, fenyegették a tinédzsert, miközben értékeit követelték. A sértett félelmében odaadta támadóinak a nála lévő 2000 forintot és a mobiltelefonját, a két férfi azzal távozott a helyszínről. A monori nyomozók a tudomásukra jutott információk birtokában indultak a két férfi nyomába, néhány órával később egyikük, a gombai D. Arnold kezén kattant a bilincs, F. Tiborért monori tartózkodási helyére mentek, lakásán előkerült a zsákmányolt okostelefon - lefoglalták. Előállításukat kihallgatásuk követte. Egybehangzóan tagadták bűnösségüket, a 23 éves F. Tibor panasszal élt a gyanúsí

Eltűnt Rituper Dávid, a 14 éves fiút július 11-én látták utoljára

A rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Bonyhádi Rendőrkapitányságon körözési eljárást folytatnak Rituper Dávid eltűnése kapcsán. A 14 éves fiú, aki a kétyi Gyermekotthon gondozottja 2022. július 11-én engedély nélkül távozott, azóta tartózkodási helye ismeretlen, életjelet nem ad magáról. A képen látható Rituper Dávid körülbelül 165 centiméter magas, vékony testalkatú, barna rövid hajú, barna szemű, jobb keze mutató ujja amputált. Eltűnéskori ruházata nem ismert. A bonyhádi rendőrök kérik, hogy aki a keresett személy jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Bonyhádi Rendőrkapitányságon, hívja a 0674550-950-es számot, vagy tegyen bejelentést – akár névtelensége megőrzése mellett – a 0680555111 Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámon. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Száguldozva menekült a rendőrök elől az embercsempész, nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Gyorsan hajtott a Cegléd, Pesti úton egy teherautó, a sebességmérést végző rendőrök e miatt akarták megállítani. A sofőr azonban gázt adott és egyre nagyobb fokozatra kapcsolva menekült. A rendőrök követték a rendőri intézkedés elől a 4-es főúton száguldó teherautót. Pilis térségében elvesztette uralmát járműve felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor a rendőrök közelebb értek gázt adott és nekiütközve az egyik szolgálati autónak ismét menekülőre fogta - rendőr nem sérült. A 4. számú főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométerszelvényben, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott. A teherautó 49 éves, budapesti sofőrjét elfogták, a raktér