68 millió forintot sikkasztott el társaival egy Békés megyei lelkipásztor

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetések súlyosítását indítványozta egy Békés megyei város református egyházközségének egykori lelkipásztorával és öt társával szemben.

Az ítélet szerint egy békési település református egyházközségének lelkipásztorának kezében összpontosult az egyházközséghez tartozó intézmények, így a szeretetotthon pénzügyei is. Ebben az időszakban a vádlott az egyházközség képviseletében  szerződéseket kötött az egyik társa vállalkozásaival különböző feladatok ellátására, ám a tényleges munkát teljesen vagy részben az egyházközség munkatársai végezték el. Az elkövető valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki, amelyek alapján a társa fiktív számlákat nyújtott be az egyházközségnek, amiket a gazdasági vezető könyvelt.

A lelkipásztor – az intézményvezető közreműködésével – társadalmi dolgozóként foglalkoztatott több olyan személyt, akik ténylegesen nem dolgoztak a szeretetotthonban, ettől függetlenül a fizetésüket felvették. A lelkipásztor presbitériumi felhatalmazás nélkül az egyházközség képviseletében egy autót is vásárolt, azt magáncélra használta, a tankolásokat, illetve több magáncélú, éttermi étkezést is az egyházközség bankkártyájáról egyenlített ki. Az egyházközség tulajdonában lévő lakásból költözésekor számos ingóságot is magával vitt anélkül, hogy azokkal elszámolt volna. Az egyházközség több központi költségvetési finanszírozású pályázatot is nyert, de a támogatási összegeket részben a céltól eltérően használták fel.

A lelkipásztor a társai közreműködésével az egyházközségnek és a központi költségvetésnek is 68 millió forint vagyoni hátrányt okozott. 

A bíróság hűtlen kezelés, sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt a lelkipásztort 5 év szabadságvesztésre, négy társát rövidebb tartamú felfüggesztett szabadságvesztésre, míg hatodik társukat pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére súlyosítás érdekében fellebbezett, a vádlottak illetve védőik szintén fellebbeztek.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, ugyanakkor egyetértett az ügyészi fellebbezéssel abban, hogy a vádlottakkal szemben kiszabott büntetések enyhék, ezért azok súlyosítása indokolt.

Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !