Ugrás a fő tartalomra

68 millió forintot sikkasztott el társaival egy Békés megyei lelkipásztor

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetések súlyosítását indítványozta egy Békés megyei város református egyházközségének egykori lelkipásztorával és öt társával szemben.

Az ítélet szerint egy békési település református egyházközségének lelkipásztorának kezében összpontosult az egyházközséghez tartozó intézmények, így a szeretetotthon pénzügyei is. Ebben az időszakban a vádlott az egyházközség képviseletében  szerződéseket kötött az egyik társa vállalkozásaival különböző feladatok ellátására, ám a tényleges munkát teljesen vagy részben az egyházközség munkatársai végezték el. Az elkövető valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki, amelyek alapján a társa fiktív számlákat nyújtott be az egyházközségnek, amiket a gazdasági vezető könyvelt.

A lelkipásztor – az intézményvezető közreműködésével – társadalmi dolgozóként foglalkoztatott több olyan személyt, akik ténylegesen nem dolgoztak a szeretetotthonban, ettől függetlenül a fizetésüket felvették. A lelkipásztor presbitériumi felhatalmazás nélkül az egyházközség képviseletében egy autót is vásárolt, azt magáncélra használta, a tankolásokat, illetve több magáncélú, éttermi étkezést is az egyházközség bankkártyájáról egyenlített ki. Az egyházközség tulajdonában lévő lakásból költözésekor számos ingóságot is magával vitt anélkül, hogy azokkal elszámolt volna. Az egyházközség több központi költségvetési finanszírozású pályázatot is nyert, de a támogatási összegeket részben a céltól eltérően használták fel.

A lelkipásztor a társai közreműködésével az egyházközségnek és a központi költségvetésnek is 68 millió forint vagyoni hátrányt okozott. 

A bíróság hűtlen kezelés, sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt a lelkipásztort 5 év szabadságvesztésre, négy társát rövidebb tartamú felfüggesztett szabadságvesztésre, míg hatodik társukat pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére súlyosítás érdekében fellebbezett, a vádlottak illetve védőik szintén fellebbeztek.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, ugyanakkor egyetértett az ügyészi fellebbezéssel abban, hogy a vádlottakkal szemben kiszabott büntetések enyhék, ezért azok súlyosítása indokolt.

Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Eltűnt Rituper Dávid, a 14 éves fiút július 11-én látták utoljára

A rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Bonyhádi Rendőrkapitányságon körözési eljárást folytatnak Rituper Dávid eltűnése kapcsán. A 14 éves fiú, aki a kétyi Gyermekotthon gondozottja 2022. július 11-én engedély nélkül távozott, azóta tartózkodási helye ismeretlen, életjelet nem ad magáról. A képen látható Rituper Dávid körülbelül 165 centiméter magas, vékony testalkatú, barna rövid hajú, barna szemű, jobb keze mutató ujja amputált. Eltűnéskori ruházata nem ismert. A bonyhádi rendőrök kérik, hogy aki a keresett személy jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Bonyhádi Rendőrkapitányságon, hívja a 0674550-950-es számot, vagy tegyen bejelentést – akár névtelensége megőrzése mellett – a 0680555111 Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámon. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség 300 000 forintot fizet annak, aki olyan információval szolgál, ami Szalai András elfogását eredményezi

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 300 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Szalai András elfogásának elősegítése érdekében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Életvédelmi Alosztálya körözési eljárást folytat. Továbbá a Győri Törvényszék Büntetésvégrehajtási Csoportja szintén elfogatóparancsot bocsátott ki Szalai András magyar állampolgár ellen orgazdaság bűntette, zsarolás bűntettének kísérlete és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt. Nevezett személy felkutatására tett intézkedések ezidáig eredményre nem vezettek, elfogása nem valósult meg. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó 300 000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki Szalai András felkutatását közvetlenül elősegítő olyan információval szolgált, ami az elfogását eredményezi. A rendőrség a nyomravezető szem

Brutális dolgot művelt különélő feleségével a feldühödött férj

A szolnoki rendőrök vetettek véget a különélő férj ámokfutásának, aki volt párját késsel fenyegetve korlátozta személyi szabadságában. Most őrizetben várja a bíróság döntését a saját személyi szabadságáról. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy szolnoki lakos ellen. A megalapozott gyanú szerint az 56 éves férfi 2022. augusztus 11-én 11 óra körül az egyik szolnoki bevásárló központban odament a tőle különélő feleségéhez és annak barátjához, majd egy tíz centiméter pengehosszúságú kést vett elő. A férfi a sértett karját megragadta és felszólította, hogy haza kell mennie vele. A nő félelmében – a fenyegetés hatására – volt párjával ment. A lakásba belépve a férfi egy ollóval levágta a sértett haját és felsőruházatát, majd a kést az asszony torkához szorította és közölte, megtiltja, hogy az új párjával kapcsolatot tartson. Szavainak egy balta elővételével adott nyomatékot. A fér

Halálos baleset történt a 76-os főúton

Egy ember meghalt és többen megsérültek szerda délután a 76-os főúton, Zalacsánynál, amikor két személyautó összeütközött - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A baleset a főút 31-es kilométerszelvényénél történt, ahol egyelőre tisztázatlan körülmények között karambolozott két személygépkocsi. A balesetben többen megsérültek, egy ember olyan súlyosan, hogy a helyszínen életét vesztette - írta az MTI. A rendőrök az érintett útszakaszt a helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták, a forgalmat Zalaegerszeg irányából Zalacsány előtt a tilaji elágazóban visszafordítják, Hévíz irányából Bókaháza felé terelik. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján azt közölte: a két, frontálisan összeütközött járműből a tűzoltók egy embert feszítővágóval szabadítottak ki. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Motoros vesztette életét a 6-os úton történt tragikus balesetben

Egy 60 éves tárnoki férfi közlekedett motorkerékpárjával a 6-os út 21-es kilométerszelvényben Százhalombatta felé, amikor áttért a szembe sávba, ahol egy személyautóval ütközött, majd a motor kigyulladt.  A motoros életét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen belehalt sérüléseibe.  A rendőrök az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták, a forgalmat az M6-os autóút irányába terelik - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !