Vasúti átjáróban ütközött a vonatnak a pizzafutár

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy 23 éves balassagyarmati férfi ellen, aki a tilos jelzés ellenére haladt be a vasúti átjáróba, ahol egy vonattal ütközött.

A vád szerint a pizzafutárként dolgozó férfi kifogástalan látási viszonyok között Nógrád község felől érkezett munkaadója kistehergépjárműjével egy lakott területen kívüli vasúti átjáróhoz. Figyelmetlensége miatt nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését és behajtott az átjáróba. A Diósjenő felől Vácra közlekedő menetrend szerinti, két kocsiból álló vasúti szerelvény vezetője a gépkocsi észlelésének pillanatában haladéktalanul gyorsfékezett és hangjelzést alkalmazott, azonban az ütközést már nem kerülhette el: a tehergépkocsi a vonat első részének ütközött, megpördült, majd az ellentétes irányú forgalmi sávban állt meg, míg a vasúti szerelvény az ütközés helyétől mintegy 70 méterre tudott megállni. 

A vonaton utazó, a személyzettel együtt 11 ember közül nem sérült meg senki, a vádlott a szerencsének köszönhetően csak könnyebb sérüléseket szenvedett el.

A baleset következtében egy vonat teljesen, négy részlegesen kimaradt, további öt vonat összesen 97 percet késett.

A férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a fénysorompó piros jelzése esetén a vasúti átjáróban közlekedő vonatnak elsőbbséget kell adni, ezzel a vonaton utazók testi épségét és a vasúti közlekedés biztonságát is veszélyeztette.

Az ügyészség vádiratában a férfivel szemben felfüggesztett fogházbüntetésre és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 1.100.000 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !