Szívbetegség ürügyével „húztak le” egy jótékonysági alapítványt

A Kecskeméti Járási Ügyészség csalás vétsége miatt vádat emelt egy nő és a fia ellen, akik a férfi szívbetegségére és a nehéz helyzetükre hivatkozva csaltak ki közel 250.000 forintot egy kecskeméti jótékonysági alapítványtól.

A vádirat szerint a nő felvette a kapcsolatot egy kecskeméti jótékonysági alapítvánnyal. Arra hivatkozott, hogy ő és fia rászorult helyzetben vannak és az alapítvány segítségét kérte. Az alapítvány egyik képviselője felkereste a vádlottakat a Kecskemét környéki otthonukban. Hogy az alapítványtól pénzt szerezzenek, a vádlottak valótlanul azt állították, hogy a férfi súlyos szívbeteg, pacemaker beültetésen esett át, ami miatt ápolására és gyógyszeres kezelésre szorul.

A valóságban a férfi nem szenvedett súlyos szívbetegségben, szívműtéten, pacemaker beültetésen sem esett át. A becsapott sértett a következő napon 50.000 forint készpénzt adott a vádlottaknak lakbér rendezésére, valamint 3.000 forintért gyógyszereket váltott ki és több mint 16.000 forintért élelmiszereket és tisztítószereket vett az elkövetőknek.

Az alapítvány becsapott képviselője a szervezet közösségi médiás oldalán meg is osztotta a vádlottak „történetét”, kitérve a férfi betegségére, ágyhoz kötöttségére és rászorultságára. Ennek hatására több magánszemélytől összesen 179.000 forint adomány érkezett az alapítvány számlájára, amit át is utaltak a csalóknak.

Az elkövetők cselekményükkel mintegy 248.000 forint kárt okoztak az alapítványnak, ami nem térült meg.

A szabadlábon védekező vádlottak beismerték a bűncselekményt. Őket a járási ügyészség csalás vétségével vádolja és velük szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta. Az ügyész a csalással szerzett gazdagodás erejéig vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben.

Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !