Ugrás a fő tartalomra

Kiszolgáltatott helyzetben élő embereket koldulásra kényszerítettek

A német, magyar és román rendőrökből álló közös nyomozócsoport ütött rajta az emberkereskedelemből élő nemzetközi bűnszervezeten, akik kiszolgáltatott helyzetben élő embereket koldulásra kényszerítettek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya nyomozást folytat a fóti B. Máriával szemben emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A KR NNI Emberkereskedelem Elleni Osztály 2020-ban indított büntetőeljárást, majd 2020 októberétől a német és román nyomozókkal nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében (Közös Nyomozócsoportban – Joint Investigation Team) folytatták a felderítést.

Az összehangolt felderítő munka eredményeként megállapították, hogy a gyanúsítottak egy magyar és román állampolgárokból álló, rokoni alapon szerveződő bűnözői csoportként kényszerítettek embereket koldulásra. A hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben lévő, főként hajléktalan alkohol vagy egyéb függőségben szenvedő román és magyar állampolgárokat Romániában és Magyarországon pályaudvarok környékén toborozták németországi szezonális munka ígéretével.

A jelentkezőket először Németországba vitték, ahol közölték velük, hogy még sincs munkalehetőség, de koldulniuk kell, mert az utazás, szállás és egyéb kreált költségeket le kell dolgozniuk.

A gyanúsítottak kihasználták, hogy a sértettek nem beszélték az adott ország nyelvét, nem volt helyismeretük és pénzük sem ahhoz, hogy hazautazzanak, kiszolgáltatott helyzetükből ezzel szabaduljanak. Mi több, az áldozatok kiszolgáltatott helyzetét az elkövetők kizsákmányoló magatartásukkal fenntartották, irataikat elvették, rendkívül rossz, embertelen körülmények között – víz és fűtés nélküli, használaton kívüli ingatlanokban vagy kisteherautóban – szállásolták el őket. Minimális élelmet, illetve főként alkoholt adtak csak nekik, és a koldulás útján megszerzett pénzt teljes egészében elvették tőlük, azt az elkövetői kör saját kiadásaira fordította.

Az elkövetők a potenciális áldozatok felkutatásán, beszervezésén és Németországba történő kiutaztatásán túl, naponta oda-vissza szállították a sértetteket ideiglenes szálláshelyük és koldultatás aktuális helyszíne között, folyamatos felügyelet alatt tartva őket. A koldult pénzüket minden nap, a „munka” végeztével összegyűjtötték, amennyiben rendőri intézkedés történt, az adott város egy másik forgalmas helyszínére szállították át a sértetteket.

A bűnszervezet tagjai tevékenységüket Németország területén kezdték meg (Ingolstadt, Nürnberg és Berlin városában), majd áttették székhelyüket Ausztriába, ahol Feldkirch, Linz, Bad Hall és Stayer városában kényszerítettek koldulásra a kiszolgáltatott helyzetű sértetteket.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 11 sértettet szerveztek be és kényszerítettek koldulásra Németország, majd Ausztria területén, melyből a több év alatt több mint 200 ezer Euró anyagi haszonra tettek szert. Az Emberkereskedelem Elleni Osztály által azonosított és kihallgatott egyik sértett elmondta, hogy a román állampolgárságú elkövetők romániai lakhelyén házi rabszolgaként tartották és kötelezték a ház körüli munkák elvégzésére, miközben a lakóház pincéjében lakott, munkájáért pénzt nem, kizárólag ételt, italt kapott.

Az Eurojust és az Europol támogatásával folytatott, határokon átnyúló nyomozás és kiterjedt nemzetközi bűnügyi információcsere révén beszerzett adatok alapján, az osztrák rendvédelmi szervek utólagos bevonásával 2022. április 6-án a reggeli órákban összehangolt rendőri intézkedésre (JAD - Joint Action Day) került sor Ausztria, Magyarország, Németország és Románia területén.

A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság állományával együttműködésben fóti lakcímén intézkedés alá vonta B. Máriát, akinél kutatást tartottak. Ennek során elektronikus adathordozókat foglaltak le. A büntetőeljárás alá vont nő a megalapozott gyanú szerint tisztában volt azzal, hogy családtagjai kényszerkoldultatásból élnek, továbbá fóti lakcímén az egyik sértettet átmenetileg el is szállásolta.

A nemzetközi műveletben további 12 helyszínen tartottak kutatást az érintett országok területén és még 3 főt fogtak el és hallgattak ki emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A kutatások során elektronikus adathordozókat, 1 kg aranyat, kb. 90 000 Euró készpénzt, illetve nagy mennyiségben a sértettek által megkoldult, de még be nem váltott Euró érméket foglaltak le.

A magyar büntetőeljárásban intézkedés alá vont gyanúsított terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a magyar, német és román rendvédelmi és igazságügyi hatóságok a közös nyomozócsoport keretei között tovább folytatják közvetlen bűnügyi együttműködésüket a bűnelkövetői kör teljeskörű felszámolása érdekében. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Halálra késelte munkatársát egy férfi Veszprémben

Késsel szúrta meg munkatársát egy férfi Veszprémben. Bejelentés érkezett a rendőrségre 2022. május 22-én 6 óra 10 perckor, hogy egy veszprémi cég öltözőjében egy nőt több késszúrással megsebesítettek. A helyszínre érkező mentők a sérült életét már nem tudták megmenteni. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 25 éves férfit a munkahelyétől nem messze, egy helyi buszmegállóban elfogták a rendőrök, majd a rendőrségre előállították. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. A helyszíni szemle és a nyomozási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Halálos baleset az M5-ösön - Egy 19 éves fiatal vesztette életét

Három jármű összeütközött az M5-ös autópályán Inárcs térségében péntek este, a balesetben egy ember meghalt  - közölte a rendőrség. A police.hu tájékoztatása szerint  a 36-os kilométerszelvényénél egy román honosságú kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje az ütközés elkerülése érdekében  balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében a személyautó 19 éves utasa a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel. A rendőrök az  útszakaszt lezárták, a Budapest felé közlekedőket a a 405-ös, valamint a 4606-os útra terelik. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Összeütközött egy lakóbusz és egy személyautó, a balesetben egy ember meghalt

Összeütközött egy lakóbusz és egy személyautó a Szanyt Rábacsanakkal összekötő úton vasárnap délelőtt, a balesetben egy ember meghalt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. A tájékoztatás szerint a balesetnek egy súlyos sérültje is van. A helyszínelés idejére a rendőrök lezárták az utat. (MTI)/Fotó: Kisalföld.hu KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Halálos baleset történt Fegyverneknél

Motoros és személygépkocsi ütközött szerda reggel Fegyverneknél, a motoros a helyszínen meghalt - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Az adatok szerint a 4-es főúton Szolnok irányából Debrecen felé haladó gépkocsi a 34-es számú útra balra kanyarodva nem adott elsőbbséget a vele szemben közlekedő motorosnak és összeütköztek. A baleset helyszínelését a rendőrök félpályás útlezárás mellett végzik - tudatták. Fotó: MTI/Donka Ferenc KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Halálra gázolt a vonat egy 15 éves motorost

Halálra gázolt a vonat egy motorost Vámosgyörk és Hort között - közölte a Mávinform a honlapján. A motorost a Kassáról Budapestre tartó Hernád InterCity ütötte el egy vasúti átjáróban. A fénysorompó rendben működött - jegyezték meg. A baleset következtében a motort vezető 15 éves fiú a helyszínen életét vesztette - közölte a rendőrség. Fotó: police.hu KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !