Ugrás a fő tartalomra

Kiszolgáltatott helyzetben élő embereket koldulásra kényszerítettek

A német, magyar és román rendőrökből álló közös nyomozócsoport ütött rajta az emberkereskedelemből élő nemzetközi bűnszervezeten, akik kiszolgáltatott helyzetben élő embereket koldulásra kényszerítettek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya nyomozást folytat a fóti B. Máriával szemben emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A KR NNI Emberkereskedelem Elleni Osztály 2020-ban indított büntetőeljárást, majd 2020 októberétől a német és román nyomozókkal nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében (Közös Nyomozócsoportban – Joint Investigation Team) folytatták a felderítést.

Az összehangolt felderítő munka eredményeként megállapították, hogy a gyanúsítottak egy magyar és román állampolgárokból álló, rokoni alapon szerveződő bűnözői csoportként kényszerítettek embereket koldulásra. A hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben lévő, főként hajléktalan alkohol vagy egyéb függőségben szenvedő román és magyar állampolgárokat Romániában és Magyarországon pályaudvarok környékén toborozták németországi szezonális munka ígéretével.

A jelentkezőket először Németországba vitték, ahol közölték velük, hogy még sincs munkalehetőség, de koldulniuk kell, mert az utazás, szállás és egyéb kreált költségeket le kell dolgozniuk.

A gyanúsítottak kihasználták, hogy a sértettek nem beszélték az adott ország nyelvét, nem volt helyismeretük és pénzük sem ahhoz, hogy hazautazzanak, kiszolgáltatott helyzetükből ezzel szabaduljanak. Mi több, az áldozatok kiszolgáltatott helyzetét az elkövetők kizsákmányoló magatartásukkal fenntartották, irataikat elvették, rendkívül rossz, embertelen körülmények között – víz és fűtés nélküli, használaton kívüli ingatlanokban vagy kisteherautóban – szállásolták el őket. Minimális élelmet, illetve főként alkoholt adtak csak nekik, és a koldulás útján megszerzett pénzt teljes egészében elvették tőlük, azt az elkövetői kör saját kiadásaira fordította.

Az elkövetők a potenciális áldozatok felkutatásán, beszervezésén és Németországba történő kiutaztatásán túl, naponta oda-vissza szállították a sértetteket ideiglenes szálláshelyük és koldultatás aktuális helyszíne között, folyamatos felügyelet alatt tartva őket. A koldult pénzüket minden nap, a „munka” végeztével összegyűjtötték, amennyiben rendőri intézkedés történt, az adott város egy másik forgalmas helyszínére szállították át a sértetteket.

A bűnszervezet tagjai tevékenységüket Németország területén kezdték meg (Ingolstadt, Nürnberg és Berlin városában), majd áttették székhelyüket Ausztriába, ahol Feldkirch, Linz, Bad Hall és Stayer városában kényszerítettek koldulásra a kiszolgáltatott helyzetű sértetteket.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 11 sértettet szerveztek be és kényszerítettek koldulásra Németország, majd Ausztria területén, melyből a több év alatt több mint 200 ezer Euró anyagi haszonra tettek szert. Az Emberkereskedelem Elleni Osztály által azonosított és kihallgatott egyik sértett elmondta, hogy a román állampolgárságú elkövetők romániai lakhelyén házi rabszolgaként tartották és kötelezték a ház körüli munkák elvégzésére, miközben a lakóház pincéjében lakott, munkájáért pénzt nem, kizárólag ételt, italt kapott.

Az Eurojust és az Europol támogatásával folytatott, határokon átnyúló nyomozás és kiterjedt nemzetközi bűnügyi információcsere révén beszerzett adatok alapján, az osztrák rendvédelmi szervek utólagos bevonásával 2022. április 6-án a reggeli órákban összehangolt rendőri intézkedésre (JAD - Joint Action Day) került sor Ausztria, Magyarország, Németország és Románia területén.

A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság állományával együttműködésben fóti lakcímén intézkedés alá vonta B. Máriát, akinél kutatást tartottak. Ennek során elektronikus adathordozókat foglaltak le. A büntetőeljárás alá vont nő a megalapozott gyanú szerint tisztában volt azzal, hogy családtagjai kényszerkoldultatásból élnek, továbbá fóti lakcímén az egyik sértettet átmenetileg el is szállásolta.

A nemzetközi műveletben további 12 helyszínen tartottak kutatást az érintett országok területén és még 3 főt fogtak el és hallgattak ki emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A kutatások során elektronikus adathordozókat, 1 kg aranyat, kb. 90 000 Euró készpénzt, illetve nagy mennyiségben a sértettek által megkoldult, de még be nem váltott Euró érméket foglaltak le.

A magyar büntetőeljárásban intézkedés alá vont gyanúsított terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a magyar, német és román rendvédelmi és igazságügyi hatóságok a közös nyomozócsoport keretei között tovább folytatják közvetlen bűnügyi együttműködésüket a bűnelkövetői kör teljeskörű felszámolása érdekében. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nem ültek fel a provokációnak a somogyi rendőrök

Felvételt készített a velük szemben intézkedő rendőrökről egy közúti ellenőrzéssel érintett férfi és nő 2022. szeptember 24-én este Balatonszemesen. Az eseménysort rögzítő videót ezt követően – a testület tagjait becsmérlő üzenettel ellátva – a Youtube-ra is feltöltötték. A férfi esetében ez nem egyedülálló: Facebook oldalán több olyan bejegyzés, valamint képsorok is láthatóak, amelyek a rendőrökkel szemben szándékos és provokatív fellépésről tanúskodnak. A feltöltő a felvétel leírásában valótlanságokat állít. A tényleges történések szerint – amelynek jelentős része egyébként a felvételen is látszik/hallatszik – a jármű vezetője és utasa a többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó személyazonosságát igazolni, emiatt a rendőrök mindkettőjüket előállították.  Az intézkedés a parancsnoki kivizsgálás alapján szakszerű és jogszerű volt. Molnár Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány az eseményeket követően köszönetét fejezte ki az intézkedésben résztvevő kollégáinak, aki

Holttestet találtak a rendőrök Újszásznál, a lakosság segítségét kérik

A rendőrség a lakosság segítségét kéri. A Szolnoki Rendőrkapitányság eljárást folytat ismeretlen személy rendkívüli halála miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint 2022. július 30-án 15 óra 52 perckor, Újszász külterületén a Zagyva folyó és a 32-es számú főút 57. kilométerszelvénye közötti parkerdő területén egy holttestet találtak. Az elhunyt férfinél azonosításra alkalmas iratok nem voltak. Az elhunyt kb. 170 cm magas, 40-50 év körüli, normál testalkatú férfi. Az elhalt világoskék színű, Nike feliratú pólót, továbbá fekete színű – mindkét oldalon 2 db fehér csíkkal ellátott – térdnadrágot viselt. A Szolnoki Rendőrkapitányság kéri, hogy aki az ismeretlen férfi személyazonosságával kapcsolatban adattal, információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Szolnoki Rendőrkapitányságon, vagy hívja a 06-56-501-600 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy tárcsázza a 112-es segélyhívó számot. Megosztás

Halálos baleset - Hátulról hajtott neki egy lovasfogatnak egy hajdúdorogi férfi

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy hajdúdorogi lakossal szemben. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a 3317-es úton haladt Hajdúnánás felé. A férfi tehergépkocsijával nem a forgalmi, illetve látási viszonyoknak megfelelően közlekedett és hátulról nekiütközött egy lovasfogatnak. A baleset következtében az autó vezetője könnyű, míg a fogat hajtója súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett, később pedig a kórházban életét vesztette. A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A külseje miatt gúnyolták az iskolában a 11 éves gyürei kislányt, aki öngyilkos akart lenni

Gyürén egy 11 éves kislány lépett ki a vonat elé: iskolai zaklatások miatt akart véget vetni az életének.  Szomorú tragédia történt vasárnap Gyürén: egy kislány a nyílt pályán lépett ki a vonat elé, szándékosan. A 11 éves gyermeket életveszélyes állapotban szállították kórházba a baleset után, amit a monzdonyvezető már nem tudott elkerülni. A kislányt nagyszülei nevelték, az ismerőseik értetlenül álltak a tragédia előtt. Kiderült, hogy a gyermek iskolai zaklatások miatt akart véget vetni az életének - írta a Life . "A lába szilánkosra tört és súlyosan roncsolódott a koponyája" - mondta a Borsnak a kislány, Hanna nagypapája. Mint kiderült, a gyereket a külseje miatt bántották, többször sírva ment haza. "Bementem az iskolába, hogy a problémát jelezzem, de nem lett eredménye" - árulta el a nagypapa. A gyerek állapota még mindig kritikus Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Halálos baleset történt Sülysápnál

Fotó: Kókai önkéntes tűzoltó egyesület Halálos baleset történt kedden reggel Sülysáp közelében - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Személyautó ütközött villás targoncának a Bagot és Sülysápot összekötő 3105-ös úton. A karambolban az autó 69 éves gyömrői sofőrje a helyszínen meghalt. A helyszínelés idejére az utat teljes szélességében lezárták a rendőrök. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !