Gyalogos-átkelőhelynél vadásztak a szabálytalankodó sofőrökre a rendőrök (videó)

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken közlekedők, és a zebrákat megközelítő gépjárművezetők nem szabályosan hajtják végre az átkelést. A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársai a balesetek visszaszorítása érdekében ellenőriztek egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet a városban.

Az alábbi videóban látható, ahogy Nagykanizsán, a Balatoni úton 2022. április 7-én 11 óra 54 perckor egy gépjárművezető, a haladása során a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem biztosított elsőbbséget egy ott átkelni szándékozó férfinak. A rendőrök a gépjármű után mentek, megállították, majd a sofőrt helyszínbírsággal sújtották és büntetőpontot szabtak ki vele szemben. A rendőrség intézkedési kötelezettségének eleget téve, minden esetben szem előtt tartja, hogy az intézkedés nem cél, hanem egy eszköz.

A balesetmentes közlekedés elősegítése céljából a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét a következőkre:

  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen járművel biztosítani kell az áthaladási elsőbbséget a gyalogos részére.
  • A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
  • Annak ellenére, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen elsőbbsége van a járművekkel szemben, a saját biztonsága érdekében mindenképpen meg kell győződni arról, hogy az áthaladási elsőbbséget ténylegesen biztosítják-e részére.
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !