A pápai nő embertelen körülmények között élt az édesanyjával, aki emiatt meghalt

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a magatehetetlen édesanyját elhanyagoló nő cselekményének a súlyosabb minősítésére, a büntetésének a súlyosítására tett indítványt.

Az ítélet szerint az 57 éves nő és 84 éves édesanyja kettesben éltek egy pápai házban. Az idős nő szellemi és fizikai állapota folyamatosan romlott, 2019 júliusára önellátásra képtelenné vált. A lánya többször bántalmazta amiatt, hogy már nem tudott főzni, takarítani. A nő az ágyhoz kötött édesanyját a külvilágtól elszigetelte, senkit nem engedett be a házukba. Édesanyját nem mosdatta, ruházatát, ágyneműjét nem cserélte, rothadó fekhelyéről nem mozdította el. A legyengült nőnek emiatt testszerte felfekvései, mindkét lábfején élősködőkkel borított sebei keletkeztek. A lánya a sebeket nem kezelte, orvosi és egyéb segítséget nem hívott, nem fogadott el - olvasható a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményében.

Az anya 2019. augusztus 2-án leesett az ágyáról, amit a lánya csak 3 nap múlva jelzett egy ismerősének. Ez idő alatt a nő az édesanyját nem mozdította el a földről, neki ételt, italt nem adott. A nő ismerőse is csak rendőri segítséggel tudott bemenni a házba. A házban nagy mennyiségű szemét, hulladék, elviselhetetlen bűz és higiénés viszonyok voltak.

A kommunikációra már képtelen idős asszonyt a kórházba szállították, ahol néhány nap múlva meghalt.

A Veszprémi Törvényszék a nőt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a minősítés megváltoztatása és súlyosítás, a nő és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a nő édesanyját fizikai és szellemi állapota miatt védekezésre képtelennek kell tekinteni. Az emberölés bűntette ezen okból is súlyosabban minősül. A kiszabott büntetés indokolatlanul enyhe. A nő mind az erkölcsi, mind a jogi normákon alapuló gondozási kötelezettségét durván megszegte, ami kirívó embertelenséget mutat, ezért szigorúbb büntetést kell kiszabni vele szemben.

Az eljárás másodfokon, a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !