Hozzávalók:
- 20 dkg reszelt sajt
- 4 dl tejszín
- 50 dkg brokkoli
- szerecsendió
- só
- 5 dkg vaj
- 2 burgonya
- rózsabors
- 1 vöröshagyma
Elkészítés:
A hagymát és a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, azután annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. Hozzáadjuk a vajat, ízesítjük sóval és frissen reszelt szerecsendióval. Amikor a zöldségek megpuhultak, beletesszük a rózsáira szedett brokkolit, felöntjük a tejszínnel meg annyi vízzel, hogy körülbelül 2 liternyi levet kapjunk.
Amikor a brokkoli is megfőtt – ez csupán pár perc –, a levest botmixerrel pürésítjük. A reszelt sajtot összekeverjük az elmorzsolt rózsaborssal, azután porcelántányérokra evőkanálnyi adagokat porciózunk belőle. Betesszük a mikróba, és a legmagasabb fokozaton 1-1,5 perc alatt megsütjük. (Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg, mert akkor könnyen törik, nem lehet formázni.)
A még forró sajtlapocskákból kis rózsákat hajtogatunk, és a leves mellé kínáljuk.
(Via Vidék íze)