Paradicsomos húsgombóc

Fotó: Street Kitchen
Hozzávalók

A húsgombócokhoz

  • 100 g rizs
  • 500 g darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors
  • 1 mk őrölt kömény

A paradicsommártáshoz

  • 1 db zellergumó (kis)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • só,bors
  • 1 l passata (passzírozott paradicsom)
  • 1 ek liszt
  • cukor

Elkészítés

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, majd kihűtjük. A vöröshagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágjuk, és alaposan összekeverjük a darált hússal, a tojással, fűszerekkel, és a rizzsel. Golflabda nagyságú golyókat formázunk a masszából.

Kb. 1,5 liter forrásban lévő vízbe beledobjuk a zellergumót, hagymát, fokhagymát és sózzuk, borsozzuk. 30-40 percig lassú tűzön főzzük benne a gombócokat, majd kihalásszuk őket. Kb. 100 ml vizet csomómentesre keverünk a liszttel, és hozzáadjuk a passatához. Ízlés szerint cukrozzuk, még 5 percig forraljuk, majd visszatesszük a gombócokat. A megmaradt zelleres vízben főtt krumplival, vagy friss kenyérrel tálaljuk.

(Via Street Kitchen)