Hozzávalók
- 500 g lencse
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 púpozott ek cukor
- 100 ml olaj
- só
- 1 ½ l füstölt alaplé
- 1 púpozott tk pirospaprika
- 3 - 4 db babérlevél
- 1 púpozott ek mustár
- 4 ek tejföl
- 2 ek liszt
- 100 ml víz
Elkészítés
A lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.
Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz. Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.
Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!
Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk
(Via Street Kitchen)