Embertelen körülmények között tartotta állatait egy hevesi gazda

A Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt azzal a horti férfival szemben, aki több hónapon keresztül oly mértékben hanyagolta el a jószágai gondozását, hogy ennek következtében az egyik lova, hosszas szenvedés után elpusztult.

A vádlott ingatlanának hátsó részén került kialakításra egy istállóként használt tákolmány, ahol három ló és egy juh élt, az állattartás céljára minden tekintetben alkalmatlan körülmények között. A férfi elhanyagolta a jószágok életterének gondozását, az állatok alól hiányzott az alom, és mivel a kutricát nem takarította, az erősen bűzlött a vastagon álló – közel térdig érő - állati vizelet és az azzal keveredő ürülék miatt. Ezen felül a férfi az állatok élelmezése és itatása tekintetében sem a jó gazda gondosságával járt el, az állatok élelme elfogyott, a három ló és a juh éhezett.

A tartásra alkalmatlan körülmények, a takarmány és ivóvíz hiánya miatt 2021 februárjában az egyik ló hosszas szenvedés után elpusztult, a többi állat pedig kórosan lesoványodott.

A háziállatok szenvedésének a nyomozó hatóság intézkedése vetett véget, melynek hiányában a másik két ló is rövid időn belül elpusztult volna.

A Hatvani Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt benyújtott vádiratában a hanyag gazdával szemben felfüggesztett szabadságvesztés és az állattartói foglalkozástól eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt, továbbá arra, hogy a komoly megpróbáltatásokat kiálló állatokat a bíróság kobozza el. A vádhatóság azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a férfit az eljárás során felmerült - 1 millió forintot meghaladó - bűnügyi költség megfizetésére.

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága az ügy kapcsán jelenleg vizsgálja a kereset benyújtásának feltételeit az elkövető állattartástól történő eltiltása érdekében.

FOTÓ: GETTY IMAGES (ILLUSZTRÁCIÓ)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !