Nélkülözésben és szegénységben élnek a tanárok Magyarországon

A PDSZ felmérte a nevelésben-oktatásban dolgozók véleményét az iskolakezdés előtt: amellett, hogy a sztrájkhajlandóság óriásit nőtt március óta, mellbevágó eredmények születtek: a tanárok nélkülöznek és szegénységben élnek saját bevallásuk szerint.

97,4%, ennyien válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy „Vannak-e anyagi gondjaid, megélhetési problémáid?” Ez azt jelzi, hogy

GYAKORLATILAG VALAMENNYI NEVELÉSBEN-OKTATÁSBAN DOLGOZÓ NÉLKÜLÖZNI KÉNYSZERÜL 2021 MAGYARORSZÁGÁN.

A válaszadók mindössze 3,6%-a jelölte azt, hogy teljes mértékben elégedett a fizetésével, és csupán 8,5%-uk jelezte, hogy inkább elégedett vele. Ezzel szemben a válaszadók közel fele, 45,2%-a választotta azt, hogy "teljes mértékben elégedetlen vagyok".

MINDEZ ARRA MUTAT RÁ, HOGY A PDSZ KÖVETELÉSE MEGALAPOZOTT: BÁRMILYEN TÁRGYALÁS EGYIK LEGFŐBB FELTÉTELE AZ AZONNALI, NAGYARÁNYÚ BÉRRENDEZÉS LEHET CSAK.

Drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben a kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket (a 2014-es minimálbérhez kötötte), ezért egyre nagyobb az országban a pedagógushiány. A legsúlyosabb válságokban bevett spórolási gyakorlat 2015 és 2019 között is zajlott Magyarországon, pedig a gazdaság kifejezetten gyorsan növekedett, jelentős költségvetési forrásokat biztosítva a kabinetnek. A pedagógusok havonta ma már százezreket veszítenek, az elmúlt öt évben pedig fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak, mert a bérük a 2014-es minimálbérhez van igazítva - írja a Portfolio.

2403-an válaszoltak a PDSZ azon kérésére, hogy 1-től (egyáltalán nem igaz) 7-ig (teljes mértékben igaz) értékeljék, mennyire igaz rájuk ez az állítás: „Teljesen jól kijövök a fizetésemből, nincsenek anyagi jellegű problémáim.” A tény, hogy a válaszadók közel fele egyáltalán nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, míg 83,6% inkább nem ért egyet vele jól mutatja, hogy milyen a bérek elfogadottsága. A válaszadók közül egyébként nagyon sokan jelezték, hogy csak azért jönnek ki a bérükből, mert házastársuk, élettársuk jó anyagi körülményeket tud teremteni a család számára.

A különböző kérdésekre adott válaszok alapján

KIRAJZOLÓDIK EGY TELJESEN ELSZEGÉNYEDETT, A MÉLYSZEGÉNYSÉG PEREMÉN ÉLŐ RÉTEG – EZEK MA A NEVELÉSBEN-OKTATÁSBAN DOLGOZÓK MAGYARORSZÁGON. A VÁLASZADÓK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE NYILATKOZIK ÚGY, HOGY NINCS MÓDJA ELŐTEREMTENI AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ SZÜKSÉGES ÖSSZEGET.

A válaszadók 40%-a válaszolt 7-es számmal (teljes mértékben igaz) arra az állításra, hogy „Nehézséget okoz kigazdálkodnom az egészséges táplálkozáshoz szükséges költségeket.” Erre a kérdésre normális körülmények között a túlnyomó többségnek 1-es számmal illene reagálnia (egyáltalán nem igaz), hiszen az egészséges táplálkozás biztosításához szükséges anyagiak előteremtése alapvető feltétel – bármilyen munkakörről is beszéljünk. Ehhez képest az 1-es számot csupán 1,8%, 44 válaszadó jelölte be. Ez az adat döbbenetes - értékelt a PDSZ.

Megkérdezték, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatban felmerülő költségek kigazdálkodása milyen mértékben okoz nehézséget a gyermeket nevelő kollégák körében. 1289 válaszadó jelezte, hogy gyermeket nevel. A gyermeket nevelők több mint fele, 54%-a válaszolta, hogy egyértelműen nehézséget okoz a gyermekneveléssel kapcsolatos költségek előteremtése, ők választották a 7-es értéket (teljes mértékben igaz), míg 86,9% jelezte, hogy inkább igaz rá ez a megállapítás.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!