Ki kell zárni Magyarországot az EU-ból a világ egyik leghíresebb közgazdásza szerint

Demokratikus intézményeket nem lehet erővel és külföldi segélyekkel felállítani – vonja le a következtetést a Nyugat afganisztáni eredményeiről Daron Acemoglu, az amerikai MIT egyetem sztárközgazdásza, a nagysikerű Miért buknak el nemzetek? című könyv társszerzője. Azt írja, hogy a taulságnak világosnak kell lennie az EU számára: ha nem mutat példát, és nem rúgja ki saját önkényurait, demokrácia melletti kiállása semmit sem fog jelenteni.

Daron Acemoglu a Project Syndicate gondozásában megjelent cikkében Mark Rutte holland miniszterelnököt idézi, aki a melegellenes törvénycsomag elfogadása után arra jutott, hogy Magyarországnak többé "nincs helye az EU-ban". "Igaza van" - véli Acemoglu, aki szerint az EU-nak meg kéne kezdenie a kizárási folyamatot, majd ha Magyarországgal végzett, hozzákezdhetne Lengyelország kizárásához is, számolt be a 444.hu a közgazdász cikkéről.

ACEMOGLU SZERINT MAGYARORSZÁG ANNYIRA ELŐREHALADT A JOGÁLLAM ÉS A DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER LEBONTÁSÁBAN, HOGY MÁR NEM IS LEHET DEMOKRÁCIÁRÓL BESZÉLNI.

A bíróságok egyre inkább a kormánypárt ellenőrzése alá kerülnek, a sajtó szabadságából alig marad valami, az egyetemeket is megfosztották autonómiájuktól, sorolja a magyar példákat, megjegyezve, hogy a lengyel kormánypárt pedig Orbán nyomdokában jár - írta a Portfolio.

Acemoglu szerint az utolsó csepp a pohárban Magyarország és Lengyelország ellenállása az európai ügyészséggel szemben. Acemoglu úgy véli, az EU-nak az afganisztáni kudarc után szerinte a Nyugatnak nem maradt más választása, mint a példamutatás. Kiemeli, hogy saját és mások kutatásai szerint ahogy a demokratizálódás is hullámokban történik, úgy a totalitárius fordulatok is.

Szerinte bár a kezdetben az EU keleti bővítése sikertörténetnek tűnt, mostanra a közösség Achilles-sarkává vált, Magyarország és Lengyelország az EU működésképtelenségének és intézményes gyengeségének szimbóluma lett.

Elismeri, hogy a kizárás komoly döntés, amit nem szabad kapkodva meghozni. Alapesetben egy, a demokratikus intézményeket gyengíteni akaró vezető megválasztásakor szerinte is helyesebb arra hagyatkozni, hogy ezek az intézmények megvédjék magukat, és bízni abban, hogy a választók korrigálják a hibát, és leváltják a veszélyes politikusokat.

MAGYARORSZÁG AZONBAN KIVÉTELES ESET, MERT A FIDESZ ORBÁN TÍZ ÉVE ALATT TELJESEN LEBONTOTTA EZEKET AZ INTÉZMÉNYEKET, ÍGY MÁR AZ IS KÉTSÉGES, HOGY VÁLASZTÁSON VALAHA LEVÁLTHATÓ-E HATALMÁBÓL.

"Minél tovább kezeli az EU normális demokráciaként Magyarországot, annál inkább rombolja saját brandjét" - írja Acemoglu a 444 beszámolója szerint, és azt ajánlja, hogy az EU kezdjen hozzá saját szabályai átalakításához, lehetővé téve, hogy a magyar és a lengyel vétó ellenére is érvényesíteni lehessen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás szankcióit, köztük a két ország szavazati jogának felfüggesztését, egyben vonják meg az uniós forrásokat Magyarországtól. Végül, "hacsak valami csoda folytán nem állna be fordulat", zárja ki Magyarországot a tagjai sorából.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!