Dobrev önálló egészségügyi minisztériumot szeretne, a Fidesz "gyurcsányozással" reagált

Önálló egészségügyi minisztériumot és az egészségügyi ágazat bérrendezését ígéri kormányra kerülése esetén a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev Klára pénteken azt követően tartott online sajtótájékoztatót, hogy Komáromi Zoltánnak, a DK egészségügyi szakpolitikusának és László Imre volt kórházigazgatónak, XI. kerületi polgármesternek a társaságában egészségügyi érdekképviseleti szervezetekkel tárgyalt.

Az EP-képviselő arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány rávilágított, hogyan omlott össze az egészségügyi igazgatás. A politikus leszögezte, vissza kell állítani az önálló egészségügyi minisztériumot, ugyanis az egészségügy stratégiai ágazat. Az ellenzéki pártok megállapodtak arról, hogy az egészségügyre a GDP-ből minden évben legalább az EU-átlagát fogják költeni - fogalmazott.

A szféra problémáit azonban nem lehet megoldani, amíg nem lesz elég ember, éppen ezért az első és legfontosabb feladat a bérrendezés - szögezte le. Emlékeztetett, vállalta, hogy ha ő alakíthat kormányt, akkor a következő években legalább 3000 új szakorvos, ötszáz új háziorvos és 9000 új egészségügyi szakdolgozó áll majd munkába.

Komáromi Zoltán közölte, öt egészségügyi érdekképviseleti szervezet fogadta el a meghívásukat. A megbeszélésen mindenhol visszacsengett a bérkérdés, valamint a humánerőforrás problémája - emelte ki.

László Imre azt mondta, hogy a járvány időszakában, illetve azt követően került felszínre, hogy sok ezer programozható műtétet halasztottak el, egyszerű térd- vagy csípőizületi műtéteknél 4-500 nap a várakozási idő.

A Fidesz reagált Dobrev Klára pénteki sajtótájékoztatójára, az MTI-hez eljuttatott reflektálásban hangsúlyozta: az egészségügyben sem engedhetik, hogy visszatérjen a 2010 előtti Gyurcsány-korszak, amikor folyamatosak voltak a forráselvonások, a kórházbezárások, bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, "elvettek egyhavi bért az egészségügyi dolgozóktól és sokukat elüldözték az országból".

Azt írták: a Fidesz-KDNP kormányzása alatt több jut egészségügyre, jelentős béremelési program indult az ápolóknak és az orvosoknak, országszerte megújulnak a kórházak.

A magyar egészségügy a járvány alatt is helytállt, ellentétben több európai országgal - írták.

"A Gyurcsányék vezette baloldal azonban visszahozná a múlt káros politikáját" - olvasható a Fidesz közleményében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!