Zombiapokalipszisre készített vésztervet az amerikai járványügy

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) zombiapokalipszis esetére is rendelkezik iránymutatással, ám valójában nem számítanak arra, hogy élőholtak lepik el az utcákat. Viszont a népszerű témát felhasználva felkészítik a lakosságot az egészségügyi vagy katasztrófa-okozta vészhelyzetekre. A koronavírus-járvány negyedik hulláma a küszöbön, itt a szuperfertőző delta variáns, pár hete áradások mostak el komplett településeket Nyugat-Európában, könnyen lokális apokaliptikus állapotok alakulhatnak ki bárhol a világon - írja a Portfolio.

A CDC iránymutatása zombiapokalipszis esetére nem újkeletű dolog: már 2011 óta elérhető a különleges vészhelyzetek esetére készített iránymutatásuk, mely amúgy egy zombiapokalipszis esetén is használható.

A CDC tehát valójában nem igazán számít arra, hogy egy cseppfertőzés vagy harapás útján terjedő vírus élőholtak hordáját eredményezné az utcákon, de arra igen, hogy például egy tornádó esetleg földrengés vagy áradás miatt pár napos „túlélésre” kell felkészülni a lakosoknak, esetleg egy komoly világjárvány miatt vagy alatt kell pár napig önellátónak lenni.

Hogyan készüljünk a vészhelyzetekre?

A zombis filmekben és regényekben bemutatott vészhelyzetek ugyan a valóságban élőhalottak miatt aligha fognak előfordulni, viszont a CDC szerint ha baj van, akkor a következő túlélőkészletet érdemes otthon tartani:

 • ivóvíz (4 liter/fő/nap)
 • élelmiszer (olyan nem romlékony tételek, melyeket egyébként is rendszeresen fogyasztunk)
 • gyógyszerek (receptköteles és recept nélkül kiválthatók egyaránt)
 • Használati eszközök és ellátmányok (bicska, szigetelő szalag, elemes rádió)
 • Egészségügyi és tisztálkodási szerek, eszközök (szappan, törölköző, háztartási fehérítő)
 • Ruházat és ágynemű (legalább egy váltóruha minden embernek)
 • Fontos dokumentumok (jogosítvány, személyi, útlevél, születési anyakönyvi kivonat és ezek másolatai)
 • Elsősegély csomag (a könnyebb sérülések ellátásához)

Fejben dől el

A vészhelyzeti csomagon túl azonban nagyon fontos még az is, hogy fejben felkészüljünk egy váratlan vészhelyzetre, ehhez a következő lépéseket érdemes megtenni:

 1. Átgondolni, milyen katasztrófák, vészhelyzetek alakulhatnak ki ott, ahol élünk. A zombiapokalipszisen túl ez lehet árvíz, tornádó, földrengés, illetve manapság a világjárvány jelentette kockázatokkal is érdemes számolni.
 2. Találkozási pont a családtagok számára baj esetére. Hova megyünk, ha támadnak az élőhalottak, vagy egy várost evakuálnak egy árvíz miatt. Legyen egy otthonhoz közeli hely és egy távolabb eső pont is a különböző katasztrófahelyzetekre.
 3. Határozzuk meg azt is, kit hívunk fel/kivel keressük a kapcsolatot, ha baj van. Készítsünk listát a rendőrségi, tűzoltóségi telefonszámokról, helyszínekről.
 4. Tervezzük meg az evakuálási útvonalunkat, hogyan jutunk ki egy városból a leggyorsabban, milyen alternatív útvonalak léteznek, ha egy út járhatatlanná válik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!