Zeman: a NATO nem maradhat továbbra is az "Egyesült Államokat kiszolgáló szervezet"

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.

"A szövetségesek kaotikus távozása Afganisztánból, ahol a tálib mozgalom gyakorlatilag azonnal átvette a hatalmat, Donald Trump amerikai elnök és utódja, Joe Biden hibája. "Mindenesetre érvényes, hogy amennyiben ez egy nem egyeztetett amerikai akció volt, fel kell tenni a kérdést, nincs-e szükség a NATO-reformjára" - jelentette ki a cseh elnök abban az interjúban, amelyet vasárnap közölt a Blesk.cz hírportál.  

Leszögezte: a NATO nem maradhat továbbra is az "Egyesült Államokat kiszolgáló szervezet", és nagyobb egyenlőségre van szükség a szövetség tagjai között. A szervezet legutóbbi csúcstalálkozóin a tagállamok vezetői többnyire hallgatással vették tudomásul az Egyesült Államok terveit, hogy elhagyja Afganisztánt. "Kollektív vezetésre van szükségünk a NATO-ban, és nem arra, hogyha egy elnök kiadja a parancsot, akkor a többiek meghallgatják" - húzta alá Milos Zeman.

Hozzátette: egyetért Emmanuel Macron francia elnök véleményével, miszerint Oroszország nem a NATO ellensége. Zeman szerint minden katonai szervezetnek meg kellene határoznia, kit tekint az ellenségének. "Az ellenség a nemzetközi terrorizmus" - hangsúlyozta a cseh államfő.

Milos Zeman a hét elején is élesen bírálta az USA-t és a NATO-t. A Parlamentní Listy nevű baloldali internetes hírportálon kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államok Afganisztán elhagyásával elveszítette a világ vezetőjének a presztizsét, míg a NATO megkérdőjelezte saját létének jogosságát, mert drámai módon csődöt mondott.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!