Závecz: Az ellenzék tábora kicsit nagyobb, de a kormány támogatói közül többen mennének el szavazni

A Závecz Research augusztus közepén felmérte, hogy alakul a pártok támogatottsága, és arra jutottak, hogy nem sok minden változott, de továbbra is kiélezett a verseny. A Fidesz javított a 34 százalékos támogatottságán, feltornázta 35-re, míg a DK maradt 12 százalékon. A Jobbik májusban volt a csúcson, azóta 1-1 százalékpontos veszteségei voltak, most 11 százalékon áll. Ezzel jelentősen megelőzi az 5-5 százalékos MSZP-t és Momentumot, mindkettő 1-1 százalékpontot esett vissza a nyár eleje óta. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékon állnak. A pártnélküliek aránya 25 százalék - írja a Telex.

A biztos pártválasztók pontosan fele a Fideszre szavazna, második a DK (17 százalék), harmadik pedig a Jobbik (13 százalék). Az LMP, az MKKP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága 2-2 százalékos.

A hat együttműködő ellenzéki párt támogatottsága 39, a Fidesz–KDNP listájáé pedig 37 százalékos. A Závecz szerint az MKKP és a Mi Hazánk néhány tízezer szavazót vehet el a két nagy listától.

Bár az ellenzéki tábor nagyobb, kevesebben (51 százalékuk) ígérik biztosan, hogy szavazni fognak, szemben a kormánypárti szavazók 56 százalékával. A választókorúak 40 százaléka az ellenzéket tartja esélyesnek, 39 pedig a Fideszt.

A felmérés során 1000 főt kérdeztek meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!