Van rá esély, hogy eltűnjön a koronavírus a Föld színéről

Elméleti szinten elérhető az új koronavírus globális eradikációja, azaz van rá esély, hogy eltűnjön a kórokozó a Föld színéről - állítják új-zélandi kutatók legfrissebb vizsgálati eredményeikre alapozva.

"Az egyes országok szintjén már Ázsia Csendes-óceáni régiójának több területén is sikerült elérni a COVID-19 eliminációját, illetve fenntartani azt hosszabb ideig, ami arra utal, hogy lehetséges lehet világszerte eradikálni a fertőzést" - idézi az intézmény közleménye Nick Wilsont, a wellingtoni Otago Egyetem közegészségügyi tanszéke professzorát. Wilson és kutatótársai legújabb tanulmányukban arra keresték a választ, hogy vajon mekkora a matematikai esélye annak, hogy az emberiség végleg leszámoljon a SARS-CoV-2-vel, ahogy azt tette korábban a fekete himlő vírusával (Poxvirus variolae), illetve a járványos gyermekbénulásért felelős poliovírus két szerotípusával a háromból - írja a Házipatika.

A kutatók összesen tizenhét változót vettek figyelembe számításaik során, beleértve például olyan tényezőket, mint a biztonságos és hatékony vakcinák elérhetősége, az élethosszig tartó immunitás lehetősége, a közösségi szintű óvintézkedések hatása, a kormányzati járványkezelési kommunikáció hatékonysága, illetve hogy a lakosság mennyiben hajlandó elfogadni és betartani a járvány lassítására szolgáló intézkedéseket. Az így kapott eredmények szerint az új koronavírus eradikációja nemcsak lehetséges, de elméletileg megvalósíthatóbb is, mint a poliovírus esetén volt. Egészen pontosan egy egytől háromig terjedő skálán 1,6-os értékre becsülte a kutatócsoport a SARS-CoV-2 eradikálásának esélyét, szemben a poliovírus 1,5-ös értékelésével. A fekete himlő - amelynek eradikációját 1980-ban hitelesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - 2,7-es értékelést kapott.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fekete himlőhöz és a járványos gyermekbénuláshoz viszonyítva a COVID-19 megszüntetése terén nehézséget jelent, hogy egyes országokban igen erőteljes oltásellenesség tapasztalható. Emellett ugyancsak gátat képezhet az eradikáció felé vezető úton az újabb és újabb variánsok felbukkanása, amely által a vírus fertőzőbbé válhat, valamint ellenállóbbá a vakcinák nyújtotta védettséggel szemben. Wilson professzor ezzel együtt úgy véli, a vírus előbb-utóbb eléri határait a tekintetben, hogy miként tud mutációk révén egyre fertőzőbbé válni, miközben a vakcinafejlesztések nyomán az oltóanyagok hatékonysága is javulni fog a különböző variánsok ellen.

Wilson kifejtette, a pandémia leküzdését és a vírus eradikációját a vakcinációs programok, a megfelelő járványügyi óvintézkedések, valamint a járvány elleni küzdelemre irányuló globális érdeklődés kombinációja teheti lehetővé. "A COVID-19 széles körű egészségügyi, társadalmi és gazdasági kihatásai világszerte korábban nem tapasztalt figyelmet vonzanak a járványkezelésre, továbbá jelentős befektetéseket a vakcinációs programokba" - tette hozzá Michael Baker professzor, a kutatócsoport tagja, a BMJ Global Health című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. "Ellentétben a fekete himlővel és a járványos gyermekbénulással, a COVID-19 kontrollálására tett erőfeszítések sokat nyernek az olyan közegészségügyi intézkedésekből, mint akár a határátlépések szigorítása, a közösségi távolságtartás, a kontaktkutatás és a maszkviselés. Ezek megfelelően alkalmazva egyaránt nagyon hatékony módszerek" - emelte ki Baker.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!